3.6 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Analize și Trenduri – Deficitul comercial al României, cel mai ridicat din regiune pe prima jumătate din 2023 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În contextul în care creșterea exporturilor (+7%) a fost mai mare decât cea a importurilor (+2%), minusul din schimburile externe a dus la un rezultat mai bun față de aceeași perioadă a anului anterior (reducere cu 1,7 miliarde euro sau -13%)...

Primele trei state din fostul bloc estic poziționate pe plus în schimburile externe au fost Cehia (+12,8 miliarde euro), Polonia (+6,7 miliarde euro, cu cea mai mare îmbunătățire, de +15,4 miliarde euro) și Slovacia (+2,1 miliarde euro după -2,2 miliarde euro în intervalul ianuarie – iunie al anului trecut).

Ungaria a trecut și ea pe plus (+1,8 miliarde euro, de la -4,1 miliarde euro anterior), în timp ce Bulgaria a rămas în domeniul negativ (-2,2 miliarde euro, de la -3,2 miliarde euro pe primele șase luni din 2022).

de Dan Pălăngean

România a ocupat poziția a cincea din UE în ce privește deficitul comercial pe prima jumătate din 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+7%) a fost mai mare decât cea a importurilor (+2%), minusul din schimburile externe a dus la un rezultat mai bun față de aceeași perioadă a anului anterior (reducere cu 1,7 miliarde euro sau -13%).

Primele trei state din fostul bloc estic poziționate pe plus în schimburile externe au fost Cehia (+12,8 miliarde euro), Polonia (+6,7 miliarde euro, cu cea mai mare îmbunătățire, de +15,4 miliarde euro) și Slovacia (+2,1 miliarde euro după -2,2 miliarde euro în intervalul ianuarie – iunie al anului trecut).

Ungaria a trecut și ea pe plus (+1,8 miliarde euro, de la -4,1 miliarde euro anterior), în timp ce Bulgaria a rămas în domeniul negativ (-2,2 miliarde euro, de la -3,2 miliarde euro pe primele șase luni din 2022). Intrată recent în Eurozonă Croația a avut o un rezultat slab (-8,4 miliarde euro, similar cu cel de dinaintea accesului).

România a păstrat cea mai slabă poziție în regiune, la care era deja „abonată”. Observație importantă, îmbunătățirea soldului cronic negativ poate părea bună dar a fost palidă (aproape de opt ori mai mică) prin comparație cu cea a Poloniei, țara cu economia cea mai apropiată ca structură și dimensiune.

Totdată, în structură se poate observa că România a avut o performanță mai redusă (dar apropiată de Polonia) în ce privește ritmul de creștere al exporturilor (+6%). Semnificativ sub Cehia, Ungaria și Slovacia (cu +9-10%), dar mult mai bine decât Croația (+3%) și reculul din Bulgaria (-3%), altminteri singura țară din regiune pe minus pe segmentul intracomunitar.

Principalii parteneri – Germania și-a majorat substanțial excedentul iar Italia a trecut pe plus

Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania și-a majorat substanțial excedentul comercial tradițional (cu 135%, până la 98,3 miliarde euro) iar Italia a trecut de pe minus pe plus (+18,3 miliarde euro, de la -15 miliarde euro în aceeași perioadă a anului trecut). Al treilea mare partener economic al țării noastre, Franța, și-a ameliorat deficitul comercial, de la circa 90 miliarde euro, la -70 miliarde euro (cel mai mare deficit comercial din UE) .

Pe ansamblul Uniunii, deficitul comercial din primele șase luni ale anului s-a restrâns puternic (de la -201,3 miliarde euro până la doar -4,2 miliarde euro). Rezultatele au confirmat trendul pozitiv iar schimburile intracomunitare au avansat cu 2,1%, până la 2.120 miliarde euro. Eurozona a revenit pe excedent comercial (de la -151,8 miliarde euro pe S1 2022 la +5,3 miliarde euro în S1 2023 și, de reținut, +23 miliarde euro în iunie).

Una peste alta, România a continuat să înregistreze un deficit important în context regional. Din perspectivă europeană, valoarea consemnată a fost mai mică decât în cazul Spaniei (-18,1 milioane euro) sau Greciei (-14,9 milioane euro) și de puțin peste cea înregistrată de Portugalia (-13,4 miliarde euro), toate confruntate cu probleme de stabilitate macroeconomică.

Astfel, pe fondul unui avans al PIB în scădere (+1,1% brut S1 2023 față de S1 2022, conform datelor provizorii), România se confruntă cu un dezechilibru extern care rămâne îngrijorător, mai ales pe fondul diminuării semnificative a producției industriale (-4,8%). Ceea ce îngreunează o echilibrare mai consistentă a schimburilor externe.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!