14.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Analize și Trenduri – Deloitte: optimism în creştere privind evoluţia economică în Europa Centrală, însoţit de aşteptări privind îmbunătăţirea lichidităţii – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Optimismul cu privire la evoluția economică în Europa Centrală este în creștere, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey, procentajul respondenților care se așteaptă la o îmbunătățire a climatului economic general crescând la 42% de la 15%...

În acest context, optimismul privind activitatea de profil este în creștere, jumătate dintre respondenți (49%) așteptându-se la un volum mai mare de tranzacții în 2024, dublu față de acum șase luni.

Firmele de capital privat din Europa Centrală sunt încrezătoare în proporție covârșitoare că 2024 va fi un an bun pentru investiții (86%), iar aproape jumătate dintre ele se așteaptă să se concentreze pe noi investiții...

Optimismul cu privire la evoluția economică în Europa Centrală este în creștere, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey, procentajul respondenților care se așteaptă la o îmbunătățire a climatului economic general crescând la 42% de la 15%, în vara anului 2023. Potrivit autorilor analizei, un semnal pozitiv este și reducerea la jumătate a ponderii respondenților care se așteaptă la o înrăutățire a contextului (la 20%, față de 40%, în iunie 2023). Indicele de încredere a continuat să crească pentru al treilea semestru consecutiv, de la 58, în iunie 2022, la 107, la sfârșitul anului 2023.

În acest context, optimismul privind activitatea de profil este în creștere, jumătate dintre respondenți (49%) așteptându-se la un volum mai mare de tranzacții în 2024, dublu față de acum șase luni. Firmele de capital privat din Europa Centrală sunt încrezătoare în proporție covârșitoare că 2024 va fi un an bun pentru investiții (86%), iar aproape jumătate dintre ele se așteaptă să se concentreze pe noi investiții.

„Deși 2024 va rămâne un an provocator, ne așteptăm la o activitate intensă în rândul firmelor de private equity, pe fondul atitudinii pozitive față de evoluția economiei. Regiunea are numeroase oportunități de oferit investitorilor, iar România este cu siguranță una dintre piețele în creștere, care și-a dovedit capacitatea de a oferi un mediu propice pentru investitorii de profil, pe segmente precum transformarea digitală a companiilor sau extinderea ariei lor geografice și a ofertelor. (…) Factorii ESG devin tot mai importanți și pot influența evaluările, dar în același timp reprezintă o zonă care poate crește valoarea portofoliilor firmelor de private equity”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară la Deloitte România.

Firmele de capital privat din Europa Centrală se așteaptă și la o îmbunătățire a lichidității, aproape o treime dintre ele (29%) anticipând un acces mai facil la finanțare. Studiul indică, de asemenea, că în regiune creditele sunt contractate în principal în euro, chiar și atunci când compania care urmează să fie preluată este situată într-o țară cu altă monedă.

În ceea ce privește companiile în care aleg să investească firmele de private equity, 52% dintre participanții la studiu consideră că liderii de piață vor rămâne cei mai atractivi, în scădere față de 64%, în vara anului 2023. „Acum, un accent mai mare este pus pe companiile medii, aflate în faza de creștere, 38% dintre respondenți așteptându-se ca acestea să atragă cel mai mare interes. Start-upurile rămân cel mai puțin atractive, doar 9% din respondenți așteptându-se ca acestea să fie cele mai competitive”, se menționează în comunicatul Deloitte.

Studiul mai indică o stabilizare și chiar o reducere a așteptărilor din partea vânzătorilor privind prețurile, în condițiile în care 46% dintre respondenți consideră că acestea au rămas aceleași în a doua jumătate a anului 2023, iar 38% dintre ei au observat chiar o scădere. Pentru următoarele 12 luni, 40% dintre participanții la studiu se așteaptă ca acestea să rămână constante.

Tot mai multe fonduri de private equity din Europa Centrală analizează factorii de mediu, sociali și de guvernanță (environment, social, governance – ESG) înainte de a decide să investească, două treimi dintre ele implementând o politică de investiții care fie include ESG (52%), fie conține planuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzacție (17%). De asemenea, ponderea celor care și-au luat angajamente de a-și reduce amprenta de carbon a crescut de la 34% (în iunie 2023) la 42%.

Capabilitățile tehnologice ale companiei țintă au, de asemenea, o influență semnificativă asupra tranzacțiilor în care sunt implicate firmele de capital privat, 26% dintre respondenți considerând că aspectele legate de tehnologie, de IT și de securitate cibernetică sunt critice în timpul procesului de due diligence, în timp ce alți 31% le consideră foarte importante

Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluția pieței de private equity începând din 2003, de două ori pe an.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!