-
Inflația din SUA a început să crească în ritm la începutul anului 2021, pe măsură ce economia a ieșit din pandemia de Covid-19, crescând de la 1,2% anual în decembrie 2020 la un maxim de 40 de ani de 9,1% în iunie 2022.
-
„Fed a crezut că sursa inflației care a început în era post-pandemie a fost cererea în exces și am putea înțelege de ce s-a gândit la asta dacă nu și-a făcut temele”, a spus Stiglitz, la CNBC
-
În schimb, economistul a spus că creșterile de preț au fost adesea determinate de alți factori, cum ar fi deficitul de componente cheie, cum ar fi cipurile semiconductoare.
Rezerva Federală „nu și-a făcut temele” și a estimat greșit creșterea inflației care a afectat economia SUA în ultimii doi ani, potrivit economistului laureat al Premiului Nobel Joseph Stiglitz.
Inflația din SUA a început să crească la începutul anului 2021, pe măsură ce economia a ieșit din pandemia de Covid-19, crescând de la 1,2% anual în decembrie 2020, la un maxim de 40 de ani de 9,1% în iunie 2022.
FED nu a început să majoreze ratele decât din martie 2022, iar președintele Jerome Powell a insistat în mod repetat că inflația este „tranzitorie”, indicând că ar putea fi ușor de controlat.
„FED a crezut că sursa inflației, care a început în epoca post-pandemie, a fost cererea în exces și ai putea înțelege de ce s-a gândit la asta dacă nu și-a făcut temele”, i-a spus Stiglitz lui Steve Sedgwick de la CNBC la Forumul Ambrosetti.
În schimb, Stiglitz a spus că creșterile de preț au fost adesea determinate de alți factori, cum ar fi deficitul de componente cheie, cum ar fi cipurile semiconductoare.
În efortul de a trage inflația înapoi spre ținta de 2%, Fed a majorat acum ratele dobânzilor de 11 ori în total, până la un interval țintă de 5,25%-5,5%, cel mai înalt nivel din ultimii 22 de ani.
S-au înregistrat progrese, indicele prețurilor de consum pe 12 luni scăzând la 3,2% în iulie. Mai multe date sugerează că presiunile inflaționiste s-au diminuat considerabil.
Deși nu vede că înăsprirea agresivă a politicii monetare din ultimele 18 luni ar duce economia SUA în recesiune, Stiglitz a sugerat că există lecții de învățat din evaluarea FED a dinamicii inflaționiste.
„Vorbim de decizii economice proaste, pentru că [Fed] a văzut că guvernul a aprobat acest program enorm de redresare și, dacă toți acești bani ar fi fost cheltuiți, ar fi fost inflaționist, dar trebuie să vă amintiți, cu doar câțiva ani în urmă, că a existat o cantitate enormă de incertitudine”.
Această incertitudine a însemnat că firmele nu investeau așa cum ar fi făcut-o în mod obișnuit, în timp ce consumatorii nu s-au simțit confortabil să cheltuie economiile acumulate acumulate în timpul pandemiei – ceea ce înseamnă că cererea totală sau agregată a fost încă sub previziunile pre-pandemie, a spus Stiglitz.
„De ce a existat inflație? Cu toții știm motivul”, a adăugat el. „Prețurile mașinilor la început au crescut mult – de ce? Oare pentru că nu știam să facem mașini? Nu, știam să facem mașini. Însă companiile auto americane au uitat să facă comenzi pentru cipuri și, în lipsa unui cip, nu poți face o mașină.”
În ciuda creșterii rapide a ratelor dobânzilor de către Fed, economia SUA a rezistat surprinzător de bine, deși economiștii sunt încă împărțiți dacă înăsprirea condițiilor financiare va duce la o recesiune.
Stiglitz a sugerat că aterizarea economică ușoară pe care a încercat să o creeze Fed s-ar putea să se concretizeze, dar ca rezultat al unei alte „greșeli” norocoase de politică, de data aceasta din partea guvernului sub forma Legii de reducere a inflației (IRA).
IRA, legislația de referință a administrației Biden care vizează producția, infrastructura și schimbările climatice, a fost lansată cu puțin peste un an în urmă și a stimulat noi investiții de peste 500 de miliarde de dolari, potrivit Trezoreriei.
„Când au adoptat această lege, s-au gândit că vor exista unele companii care vor profita de ea și va costa peste 10 ani 271 de miliarde de dolari. Acum estimările din multe surse depășesc cu mult un trilion de dolari”, a menționat Stiglitz.
„Acesta este un mare stimul pentru economie, care va compensa efectele contracționale ale politicii monetare, așa că ne putem descurca cu noroc. Fed nu avea idee despre efectul IRA.”
Fed a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată de CNBC.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).