16 C
București
joi, mai 23, 2024

Analize și Trenduri – Majoritatea statelor membre, inclusiv România, riscă să nu îşi atingă obiectivele în materie de deşeuri – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Comisia Europeană a dat joi publicităţii un raport în care identifică statele membre expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 privind pregătirea pentru reutilizarea şi reciclarea deşeurilor municipale şi a tuturor deşeurilor de ambalaje şi obiectivul pentru 2035 privind depozitarea deşeurilor...

Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria sunt expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje.

Comisia prezintă recomandări pentru aceste state membre, pe baza sprijinului financiar şi tehnic continuu acordat pentru îmbunătăţirea performanţei în materie de gestionare a deşeurilor.

Comisia Europeană a dat joi publicităţii un raport în care identifică statele membre expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 privind pregătirea pentru reutilizarea şi reciclarea deşeurilor municipale şi a tuturor deşeurilor de ambalaje şi obiectivul pentru 2035 privind depozitarea deşeurilor, potrivit Agerpres.

Potrivit Executivului comunitar, doar nouă state membre sunt pe cale să îndeplinească obiectivele pentru 2025: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia şi Ţările de Jos.

În schimb, 18 state membre riscă să nu îndeplinească unul sau ambele obiective pentru 2025. Estonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Letonia, Portugalia, Spania şi Suedia riscă să nu îndeplinească obiectivul privind deşeurile municipale. Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria sunt expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje.

De asemenea, unele ţări continuă să depoziteze cea mai mare parte a deşeurilor lor municipale şi probabil nu vor îndeplini obiectivul de depozitare a deşeurilor pentru 2035. Comisia prezintă recomandări pentru aceste state membre, pe baza sprijinului financiar şi tehnic continuu acordat pentru îmbunătăţirea performanţei în materie de gestionare a deşeurilor.

“Implementarea pe teren a măsurilor de reducere şi reciclare a deşeurilor este esenţială pentru tranziţia noastră către economia circulară. Transformarea deşeurilor în resurse ne ajută pe calea către neutralitatea climatică, sporeşte securitatea aprovizionării cu energie şi materii prime şi creează locuri de muncă şi oportunităţi de inovare la nivel local. Raportul de alertă timpurie ne permite, în strânsă cooperare cu statele membre, să detectăm deficienţele, să luăm măsuri pentru a ne îndeplini obiectivele înainte de expirarea termenelor-limită şi să facem schimb de bune practici în ceea ce priveşte buna gestionare a deşeurilor”, a declarat comisarul pentru Mediu, Oceane şi Pescuit, Virginijus Sinkevicius.

În fiecare an, europenii generează în medie 530 kg de deşeuri municipale pe persoană (deşeuri provenite din gospodării şi deşeuri similare generate de întreprinderi). Deşi sunt din ce în ce mai mult reciclate şi tot mai puţin depozitate, deşeurile municipale reprezintă unul dintre cele mai complexe fluxuri de deşeuri care trebuie gestionate. În UE, aproximativ 50% din deşeurile municipale sunt reciclate sau transformate în compost, iar 23% sunt depozitate. Cantitatea de deşeuri de ambalaje generate creşte constant. Între 2013 şi 2020, cantitatea de deşeuri de ambalaje generate a crescut cu 15% în întreaga UE, ajungând la aproape 80 de milioane de tone. Aproximativ 64% din deşeurile de ambalaje sunt reciclate în prezent, dar rata de reciclare variază în funcţie de material. Peste 75% din ambalajele din hârtie, carton şi metal sunt reciclate, comparativ cu mai puţin de 40% din materialele plastice – o problemă în majoritatea ţărilor UE, multe dintre acestea riscând să nu îndeplinească obiectivul specific privind reciclarea deşeurilor de ambalaje din plastic.

Raportul arată că, la nivelul UE, există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte performanţele în materie de gestionare a deşeurilor. Unele ţări mai au încă multe de făcut pentru a îndeplini obiectivele convenite în legislaţia UE şi trebuie să implementeze mai multe reforme, în special pentru a asigura: tratarea deşeurilor biologice, care reprezintă o treime din deşeurile municipale; colectarea separată a deşeurilor – o condiţie prealabilă pentru reciclare; şi îmbunătăţirea calităţii datelor. Totuşi, pentru a îmbunătăţi ratele de reciclare, majoritatea ţărilor UE au implementat sau sunt pe cale să implementeze reforme în materie de deşeuri, unele dintre ele urmând să dea rezultate în anii care vin.

Comisia prezintă recomandări specifice pentru cele 18 state membre care riscă să nu atingă principalele obiective de reciclare pentru 2025. Aceste recomandări acoperă o gamă largă de acţiuni: reducerea cantităţii de deşeuri nereciclabile, creşterea gradului de reutilizare, stimularea colectării separate, dezvoltarea capacităţilor de tratare a deşeurilor pentru sortare şi reciclare, îmbunătăţirea guvernanţei, utilizarea instrumentelor economice şi sensibilizarea publicului.

Potrivit comunicatului citat, Comisia va continua să sprijine statele membre în punerea în aplicare a legislaţiei UE privind deşeurile, prin intermediul fondurilor UE, al asistenţei tehnice (de exemplu, prin evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu, al schimbului de bune practici şi al promovării învăţării inter pares). Cu toate acestea, autorităţile naţionale răspund de intensificarea eforturilor politice şi a acţiunilor pe teren.

În plus, Comisia a prezentat iniţiative care vor contribui la o economie mai circulară şi vor ajuta statele membre să îşi îmbunătăţească performanţa şi să îşi atingă obiectivele în materie de gestionare a deşeurilor, cum ar fi propunerile de noi regulamente privind transferurile de deşeuri, ambalajele şi deşeurile de ambalaje şi proiectarea ecologică pentru produse sustenabile.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!