12.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Analize și Trenduri – Miniştrii de externe din G7 se reunesc la Tokyo, cu conflictul dintre Israel şi Hamas şi cel din Ucraina pe fundal – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Miniştrii de externe din G7 (statele puternic industrializate – Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit) încearcă marţi şi miercuri la Tokyo să găsească un ton comun în privinţa conflictului Israel-Hamas, reafirmându-şi totodată sprijinul faţă de Ucraina şi luând în calcul şi alte subiecte fierbinţi, din Caucaz până în zona Asia-Pacific, relatează AFP,

Miniştrii de externe din G7 (statele puternic industrializate – Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit) încearcă marţi şi miercuri la Tokyo să găsească un ton comun în privinţa conflictului Israel-Hamas, reafirmându-şi totodată sprijinul faţă de Ucraina şi luând în calcul şi alte subiecte fierbinţi, din Caucaz până în zona Asia-Pacific, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Este de aşteptat ca şefii diplomaţiilor din grupul celor 7 să întâmpine dificultăţi în lansarea unui apel unanim la o încetare a focului în Fâşia Gaza, în condiţiile în care nici Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit până acum să ajungă la o poziţie comună în acest sens, iar Israelul se opune unui armistiţiu cât timp cetăţenii săi răpiţi de mişcarea islamistă Hamas nu vor fi eliberaţi.

Statele Unite au discutat cu Israelul despre posibilitatea unor “pauze tactice” pentru a le permite civililor palestinieni să plece în siguranţă din zonele unde au loc lupte, dar durata acestor pauze rămâne încă subiect de dezbateri.

“Un apel la un armistiţiu umanitar sau o declaraţie de principiu este posibilă între membrii G7 care împărtăşesc aceleaşi valori, dar cu siguranţă una fără formulări constrângătoare şi doar în termeni generali”, a estimat pentru AFP Valerie Niquet, de la Fundaţia pentru cercetări strategice.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a ajuns în Japonia marţi la prânz, venind dintr-un intens turneu diplomatic în Orientul Mijlociu, nu a făcut comentarii la sosire.

“Vom discuta despre modalitatea în care am putea obţine împreună pauze umanitare, cu scopul de a diminua suferinţa populaţiei din Gaza”, a declarat luni într-un comunicat şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

Ministerul francez al afacerilor externe a pus accentul pe “necesitatea de a depune toate eforturile posibile pentru a împiedica o extindere regională” şi “importanţa de a contura un orizont politic fondat pe perspectiva a două state”.

În acelaşi timp, “Ucraina este şi va rămâne pe agenda G7”, a asigurat Annalena Baerbock, într-un context în care Kievul este tot mai preocupat de o “lâncezeală” a susţinătorilor săi occidentali în faţa invaziei ruse şi de riscul crescând al unui război de uzură.

“Dacă sprijinul nostru pentru Ucraina încetează astăzi, Rusia ar profita fără milă, cu consecinţe teribile pentru ucraineni şi europeni. Şi alţi actori din diferite părţi ale lumii ar ajunge la concluzii greşite”, a atenţionat ea.

“De aceea este atât de important ca G7 să-şi continue sprijinul pentru Ucraina în mod ferm şi global. De exemplu, vom continua să lucrăm împreună la un scut de apărare aeriană pentru Ucraina”, a mai spus şefa diplomaţiei germane.

În cursul reuniunii ministeriale a G7 se va desfăşura de altfel şi o întâlnire prin videoconferinţă cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Participanţii urmează să aducă de asemenea în discuţie situaţia din Caucaz, pe fondul puternicilor tensiuni care persistă între Armenia şi Azerbaidjan.

Va avea loc totodată o videoconferinţă împreună cu miniştrii de externe din cinci ţări din Asia centrală, iniţiativă menită vizibil să contracareze influenţa Rusiei şi a Chinei în regiune.

Totuşi, potrivit unor analişti geopolitici intervievaţi de AFP, G7 ar putea adopta de această dată un ton mai moderat faţă de Beijing, având în vedere în special întâlnirea prevăzută să aibă loc mai târziu în noiembrie la San Francisco între preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping şi apropierea summitului COP28 cu privire la climă.

Membrii G7 “vor încerca probabil să păstreze un echilibru între a menţine deschiderea faţă de China, rămânând în acelaşi timp vigilenţi faţă de ameninţarea” pe care o reprezintă aceasta, în opinia lor, pentru stabilitatea în regiunea Asia-Pacific, a estimat Robert Ward, de la think-tank-ul britanic Institutul internaţional de studii strategice (IISS).

“Sunt foarte multe motive, acum, pentru a încerca promovarea dialogului cu Beijingul, fie că este vorba de preocupări privind intenţiile ei faţă de Taiwan, continuarea dezvoltării de arme de distrugere în masă de către Coreea de Nord sau modernizarea militară rapidă a Chinei”, a explicat acesta.

“Clima a servit mereu de ‘pretext’ pentru a pune accentul pe elementele pozitive ale dialogului cu China”, a amintit Valerie Niquet.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!