Autor: Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est)
Pe 13 septembrie 2024 Comitetul Bretton Woods a organizat a treia ediție a Forumului Future of Finance, găzduită de Președintele grupului UBS la sediul instituției din Singapore.
În cadrul conferinței cu participare selectă (Guvernatorii băncilor centrale din India și Singapore, Președintele Comitetului Bretton Woods, Președintele UBS, etc) au fost dezbătute principalele provocări cu care se confruntă economia reală și economia financiară în prezent, inclusiv din perspectiva politicii monetare din Statele Unite (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 28,6 mii de miliarde de dolari în trimestrul II 2024).
***
Participanții la Forumul Future of Finance de la Singapore au subliniat perspectiva ca Rezerva Federală din SUA să inițieze un ciclu de normalizare a politicii monetare pe 18 septembrie, prin reducerea ratei de dobândă de referință cu cel puțin 25 de puncte bază, într-un context caracterizat prin convergența dinamicii anuale a prețurilor de consum spre nivelul țintă și deteriorarea climatului din sfera pieței forței de muncă.
În acest context, Președintele Comitetului Bretton Woods (fostul Vice-Guvernator al FED) a atras atenția cu privire la faptul că banca centrală din SUA ar trebui să reducă rata dobânzii de referință cu 50 de puncte bază la ședința din septembrie, decizie importantă pentru evitarea scenariului de recesiune în prima economie a lumii (mai ales că, din perspectiva istorică, probabilitatea aterizării line a economiei SUA este redusă).
Totodată, au fost dezbătute provocările din sfera finanțelor publice din SUA (datoria publică americană s-a majorat cu un trilion de dolari în perioada ianuarie-iulie 2024, la peste 35 trilioane de dolari), fiind subliniată perspectiva intervenției băncii centrale în episoadele de intensificare a volatilității pe piețele de titluri de stat.
Pe de altă parte, a fost evidențiată poziția solidă a sectorului bancar în prezent, cu un nivel al capitalizării băncilor de 10 ori mai ridicat comparativ cu cel din 2007, anul declanșării Marii Recesiuni (cea mai severă criză economico-financiară pe plan global de după Al Doilea Război Mondial).
Cu toate acestea, episodul din martie 2023 exprimă faptul că, în prezent, propagarea informației se realizează mult mai rapid, iar în contextul Revoluției Digitale, băncile se pot confrunta cu retrageri masive de depozite într-un interval foarte scurt de timp (fenomenul run on the bank se realizează cu o viteză mult mai ridicată).
În acest context, Președintele Comitetului Bretton Woods a subliniat faptul că normele de reglementare la nivelul fondurilor de investiții ar trebui ameliorate prin cerința ca acestea să dispună de un nivel ridicat de lichiditate, pentru a face față ieșirilor de capital pe parcursul mai multor luni, în episoadele de intensificare a percepției de risc pe piețele financiare internaționale.
De asemenea, participanții la conferința de la Singapore au atras atenția cu privire la faptul că nivelul ridicat de reglementare din sectorul bancar din perioada post-criză a contribuit la dezvoltarea instituțiilor financiare non-bancare, ponderea acestora în totalul activelor financiare mondiale crescând de la 38% în 2007 la peste 50% în prezent.
Guvernatorul băncii centrale din India (a cincea economie a lumii, cu o dimensiune nominală de aproximativ 4 mii de miliarde de dolari, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional) a evidențiat ritmul anual potențial ridicat de creștere din prezent (7%), care contribuie la un interes fără precedent al investitorilor străini, atât la nivelul economiei reale (investiții străine direct), cât în sfera economiei financiare (expunere pe titluri de stat).
Pe de altă parte, Shaktikanta Das a menționat și riscurile cu care se confruntă economia indiană în prezent, inclusive inundațiile, șocurile externe și intensificarea implementării de restricții comerciale pe plan mondial.
Nu în ultimul rând, Guvernatorul băncii centrale din Singapore a evidențiat transformările fără precedent din sectorul financiar-bancar, determinate de încorporarea roadelor Revoluției Digitale și Revoluției Inteligenței Artificiale, inclusiv din perspectiva tipologiei riscurilor.
Spre exemplu, dependența de câteva modele de inteligență artificială contribuie la diminuarea diversității și, implicit, a rezistenței în contextul incidenței șocurilor pe viitor.
Nu în ultimul rând, reprezentanta Bursei de Valori din Hong Kong (ancora de capital internațional pentru China, a doua economie a lumii) a subliniat măsurile implementate de instituție în ultimii ani pentru diversificarea geografică, prin apropierea de fluxurile de capital și de companiile listate din Orientul Mijlociu, aspect foarte important în contextul geo-politic actual, dominat de persistența tensiunilor și incertitudinilor la un nivel ridicat fără precedent în perioada de după Al Doilea Război Mondial.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).