5.6 C
București
vineri, martie 21, 2025

Analize și Trenduri – Prima de risc pe piața de acțiuni din SUA la minime istorice (Andrei Rădulescu) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

2025 a debutat într-un mod favorabil pe piața de acțiuni din Statele Unite (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de aproximativ 30 de mii de miliarde de dolari la finalul anului trecut), indicele S&P 500 înregistrând un avans de 2,7% în luna ianuarie...

Această tendință de creștere a bursei americane pe parcursul ultimelor trimestre a fost susținută de o serie de factori, inclusiv accelerarea investițiilor companiilor, pe fondul programelor implementate de Administrație după incidența șocurilor exogene (pandemia coronavirus și intensificarea tensiunilor geo-politice) și încorporării progresului tehnologic – Revoluția Digitală și Revoluția Inteligenței Artificiale...

Totodată, subliniez faptul că în 2024 investițiile au urcat cu un ritm anual superior celui înregistrat de consumul privat (principala componentă a PIB-ului și, totodată, motorul economiei mondiale pe parcursul ultimelor decenii) pentru prima oară din anul 2019.

Autor: Andrei Rădulescu

2025 a debutat într-un mod favorabil pe piața de acțiuni din Statele Unite (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de aproximativ 30 de mii de miliarde de dolari la finalul anului trecut), indicele S&P 500 înregistrând un avans de 2,7% în luna ianuarie.

S-a confirmat astfel așa numitul efect de ianuarie pe bursa americană, care constă în faptul că, din perspectiva istorică, investitorii cumpără acțiuni pe bursă în prima lună a anului, după ce au vândut în luna decembrie a anului anterior pentru optimizări din perspectiva fiscală.

Evoluția bursei din SUA în luna ianuarie reprezintă un barometru important pentru performanța din întregul an. Astfel, în peste 75% din anii din perioada 1928 – 2024 dinamica bursei americane în luna ianuarie a indicat corect direcția indicilor bursieri din întregul an.

Cu alte cuvinte, dacă considerăm performanța istorică, creșterea înregistrată în luna ianuarie 2025 ar indica perspective ca bursa americană să termine anul pe plus. Ar fi al treilea an consecutiv de evoluții pozitive pentru indicele S&P 500 din SUA, după avansul cu 24,2% din 2023 și cu 23,3% din 2024.

Această tendință de creștere a bursei americane pe parcursul ultimelor trimestre a fost susținută de o serie de factori, inclusiv accelerarea investițiilor companiilor, pe fondul programelor implementate de Administrație după incidența șocurilor exogene (pandemia coronavirus și intensificarea tensiunilor geo-politice) și încorporării progresului tehnologic – Revoluția Digitală și Revoluția Inteligenței Artificiale.

Astfel, investițiile fixe din SUA au crescut pentru al patrulea an consecutiv în 2024, cu un ritm anual în accelerare la 3,8%, fiind cea mai bună evoluție din anul 2021. Totodată, subliniez faptul că în 2024 investițiile au urcat cu un ritm anual superior celui înregistrat de consumul privat (principala componentă a PIB-ului și, totodată, motorul economiei mondiale pe parcursul ultimelor decenii) pentru prima oară din anul 2019.

Accelerarea fluxurilor investiționale în economia reală din SUA în ultimele trimestre a determinat creșterea productivității muncii pentru al doilea an consecutiv în 2024 (cu un ritm anual în ameliorare la 2,2%, potrivit primelor estimări ale Departamentului de Statistică a Muncii), precum și majorarea rezultatelor companiilor pentru al cincilea trimestru la rând în trimestrul III 2024, cu o rată anuală de 9,2%.

În perioada recentă climatul pozitiv din piața americană de acțiuni a fost determinat și de perspectivele de de-reglementare semnalate de Administrația Trump 2.0.

Subliniez faptul că evoluțiile pozitive din ultimii ani au determinat creșterea ponderii pieței americane de acțiuni în indicele MSCI All-Country la nivelul record de 66,6%.

Pe de altă parte, atrag însă atenția cu privire la sustenabilitatea tendinței de creștere pe bursa americană din ultimele trimestre. Astfel, în prezent prima de risc pe piața de acțiuni se situează la minime istorice, iar raportul capitalizare bursieră / PIB (cunoscut și sub denumirea de indicatorul Buffett) înregistrează un nivel record în SUA, după cum se poate observa în graficul următor.

                       Totodată, pe parcursul ultimelor luni am asistat la intensificarea decalajului între rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani (creștere în convergență spre maximele înregistrate înainte de declanșarea Marii Crize Financiare) și randamentul dividendului companiilor din indicele S&P 500 (în scădere spre niveluri minime istorice), după cum se poate observa în graficul următor.

Astfel, în prezent decalajul dintre rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani (barometru pentru costul de finanțare în SUA și în economia mondială) și randamentul dividendului companiilor din indicele S&P 500 se situează în zona maximelor din vara anului 2007.

Totodată, pentru prima oară din 2003, rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani din SUA se situează peste nivelul indicatorului rezultat pe acțiune pentru companiile din indicele S&P 500.

Date fiind aspectele menționate mai sus, se pune întrebarea cât mai poate dura perioada de exuberanță/euforie pe piața americană de acțiuni.

În acest context, atrag atenția cu privire la faptul că nivelul înalt de evaluare a pieței de acțiuni, gradul ridicat de concentrare la nivelul indicelui S&P 500 (26 de companii contribuie cu peste 50% din capitalizare), perspectiva ca ratele reale de dobândă să se mențină sus pentru o perioadă mai lungă, programul de reducere a volumului activelor deținute de FED, tendința de creștere a vitezei de circulație a banilor și a vitezei de circulație a informațiilor, incertitudinile induse de politica Administrației Trump 2.0 și tensiunile geo-politice mondiale reprezintă un cumul de factori de risc care pot determina o undă de ajustare severă pe piața americană de acțiuni pe termen scurt, cu implicații nefavorabile pentru economia mondială.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!