Prețul unui apartament reflectă o serie de costuri, inclusiv costurile de construcție, prețul terenului, cheltuielile pentru proiectare și avizare, salariile echipei auxiliare, taxele și impozitele, costurile de finanțare, precum și bugetul de marketing și vânzări, ne-a spus Andrei Ciobotaru, Director Dezvoltare HILS Development. Potrivit domniei sale, în această structură de cost, cea mai semnificativă parte o reprezintă costul de construcție. Cumpărătorii de apartamente pun accentul pe locație, design și facilitățile oferite, urmate de reputația dezvoltatorului, calitatea construcției și opțiunile de finanțare disponibile, a mai spus el.
Financial Intelligence a dorit să afle care sunt factorii care determină prețul unui apartament în dezvoltările rezidențiale (costul terenului, costurile de construcție, proiectare și avizare, cheltuieli de marketing și vânzare etc), dacă dezvoltatorii și clienții iau în considerare protecția la incendiu, nivelul de însorire și riscul seismic.
***
Cum se constituie prețul unui apartament în dezvoltările rezidențiale și care este capitolul cu cea mai mare pondere?
Andrei Ciobotaru, Director Dezvoltare HILS Development: Prețul unui apartament reflectă o serie de costuri, inclusiv costurile de construcție, prețul terenului, cheltuielile pentru proiectare și avizare, salariile echipei auxiliare, taxele și impozitele, costurile de finanțare, precum și bugetul de marketing și vânzări. În această structură de cost, cea mai semnificativă parte o reprezintă costul de construcție.
Care sunt criteriile și capitolele de cost care determină prețul unui apartament în dezvoltările rezidențiale?
Andrei Ciobotaru: Prețul unui apartament este influențat de mai mulți factori, precum localizarea și prețul terenului, standardul de construcție și calitatea finisajelor, facilitățile oferite, coeficienții urbanistici, conectivitatea la utilități, și tehnologiile implementate în cadrul proiectului.
Care este elementul definitoriu atunci când un client decide să cumpere un apartament, în afară de preț?
Andrei Ciobotaru: Clienții pun accentul pe locație, design și facilitățile oferite, urmate de reputația dezvoltatorului, calitatea construcției și opțiunile de finanțare disponibile, cum ar fi posibilitatea de a achita în rate direct către dezvoltator sau accesul la credite.
Se ia în calcul nivelul de însorire al apartamentelor atunci când se stabilește prețul unui apartament?
Andrei Ciobotaru: Orientarea apartamentelor, vizibilitatea și gradul de însorire sunt elemente cheie care influențează stabilirea prețurilor unităților noastre rezidențiale.
Având în vedere că România s-a aliniat în 2024 la normativele europene privind construcțiile, ce modificări ați făcut la nivel de proiect pentru alinierea la aceste prevederi europene – termoizolare, eficiență energetică, instalații?
Andrei Ciobotaru: Ne-am adaptat proiectele încorporând tehnologii și materiale de construcții moderne care nu doar că respectă, dar adesea depășesc standardele europene actuale. De exemplu, în proiectul HILS Sunrise am implementat soluții de energie regenerabilă, fațade ventilate, vopsele interioare cu emisii reduse de compuși organici volatili și obiecte sanitare eco-eficiente.
Cât de importantă văd clienții protecția la incendiu și cum s-a reflectat acest lucru la nivel de conformare la normativele pentru protecția la foc?
Andrei Ciobotaru: Atât pentru noi, ca dezvoltatori, cât și pentru autoritățile competente, normativele de protecție la incendiu sunt esențiale și sunt respectate cu strictețe.
Este importantă pentru clienți izolarea fonică? Care sunt măsurile implementate în proiecte dvs. în această privință? Care este nivelul de izolare fonică pe care vi l-ați propus, având în vedere că normativul prevede 51 de decibeli?
Andrei Ciobotaru: Izolarea fonică este un aspect crucial pentru clienții noștri. Utilizăm materiale de înaltă performanță pentru izolarea acustică și efectuăm teste de sunet după finalizarea construcției pentru a ne asigura că standardele sunt respectate și pentru a aduce îmbunătățiri acolo unde este necesar.
Ați luat în calcul riscul seismic (București fiind o zonă de risc seismic) la clădirile pe care le dezvoltați? Sunt interesați clienții de structura clădirii?
Andrei Ciobotaru: Asigurăm o atenție deosebită riscului seismic prin studii aprofundate ale solului și respectăm cu rigurozitate normele în vigoare. Interesul clienților pentru structura clădirilor este crescut, unii chiar consultându-se cu specialiști pentru a înțelege mai bine documentația tehnică.
Care este nivelul de educare al publicului în materie de finisaje la interior? Cum au evoluat preferințele cumpărătorilor în ultimii 5 ani?
Andrei Ciobotaru: Accesul la informații a îmbunătățit semnificativ gradul de cunoaștere al clienților noștri privind finisajele. În ultimii cinci ani, am observat o creștere a interesului pentru specificațiile tehnice, garanțiile, recunoașterea brandurilor și apetitul pentru tehnologii noi și inovatoare în materie de finisaje.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).