0.4 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Analize și Trenduri – Producția industrială pe octombrie 2022, sub nivelul din urmă cu cinci ani – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

România a consemnat în octombrie 2022 o scădere de -2,6% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și una de -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare...

În pofida efectului de bază, dat de revenirea robustă a activității economice după epuizarea efectelor majore ale pandemiei, evoluția față de aceeași lună a anului precedent apare marginal mai bună atât pe seria brută (+0,1%), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (+0,7%).

În structură, industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut rezultate amestecate (-3,2% față de luna anterioară dar o creștere de 3,5% comparativ cu aceeași lună a anului anterior).

de  Dan Pălăngean

România a consemnat în octombrie 2022 o scădere de -2,6% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și una de -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a îmbunătățit semnificativ rezultatul dar perspectiva rămâne problematică.

În pofida efectului de bază, dat de revenirea robustă a activității economice după epuizarea efectelor majore ale pandemiei, evoluția față de aceeași lună a anului precedent apare marginal mai bună atât pe seria brută (+0,1%), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (+0,7%).

Cumulat pe primele zece luni ale anului, s-a înregistrat o diminuare de -0,9% brut și -1,4% ajustat. Ceea ce se constituie într-un rezultat îngrijorător pentru perspectivele de creștere economică pe anul în curs, industria fiind sectorul cu cea mai mare contribuție în formarea PIB. Reamintim că prognoza oficială a Comisiei Naționale de specialitate a fost revizuită în jos de la +1,5% în primăvară, la +0,6% în vară, pentru a ajunge la -1,2% în varianta de toamnă.

În structură, industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut rezultate amestecate (-3,2% față de luna anterioară dar o creștere de 3,5% comparativ cu aceeași lună a anului anterior). Cu toate acestea, a păstrat un avans minim (+0,5%) pe perioada cumulată de la începutul anului.

Pe fondul creșterii prețurilor la electricitate, petrol și gaze naturale, s-a consemnat o creștere conjuncturală minoră a activității pe segmentul de energie (+0,5% în octombrie față de septembrie) și ceva mai însemnată în industria extractivă (+2,5%). Față de aceeași lună a anului anterior și cumulat la zece luni rezultatele sunt în scădere pronunțată.

Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună octombrie pe intervalul 2017 – 2022, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Situația rămâne îngrijorătoare, conform datelor INS, deoarece producția industrială la mijlocul anului 2022 s-a situat, în termeni reali, sub cea din urmă cu cinci ani și aproximativ o șesime (-16,7 puncte procentuale) sub nivelul maxim, atins în octombrie 2018.

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în prima jumătate a anului, se numără repararea și întreținerea echipamentelor (+34,3%), tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor (+23,3%) și marochinăria (+22,3%), urmate la mare distanță de produsele din prelucrarea țițeiului (+10,5%), producția de mașini, utilaje și echipamente (+10,2%) și fabricarea altor mijloace de transport (+7,2%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate s-au situat ramuri critice, precum fabricarea produselor și substanțelor chimice (-21,6%), industria metalurgică (-12,3%), prelucrarea lemnului (-11,8%), fabricarea de mobilă (-5,2%), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-5%) și fabricarea echipamentelor electrice (-4,6%).

Cifra de afaceri, creștere nominală dar scădere în termeni reali

Pe fondul majorării prețurilor industriale până la circa 41% (chiar 54% la intern), cifra de afaceri din industrie pe primele zece luni ale anului (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 27,2% în termeni nominali față de aceeași perioadă din 2021. Adică undeva la circa -10% în termeni reali, după ajustarea cu „inflația industrială”.

Situația este încă și mai puțin bună în cazul industriei prelucrătoare, a cărei cifră de afaceri s-a majorat în termeni nominali cu doar 24,6%. S-au înregistrat valori mai mari în cazul bunurilor intermediare (+24,2%), bunuri de uz curent (+22,5%) și bunuri de capital (+20,3%), dar relativ reduse la bunuri de folosință îndelungată (+11,4%).

În ceea ce privește perspectiva de activitate pentru anul în curs, trebuie semnalată evoluția pozitivă față de luna anterioară a comenzilor noi (+2,4%) și faptul că sunt mai mari cu 23,8% în termeni nominali față de aceeași lună din 2021. Comparația cu valoarea cumulată la 10 luni, de 19,9% ne indică un trend ușor crescător (după 19,4% în septembrie și 18,9% în august).

Diferențele sunt semnificative în structură, unde intervalul ianuarie – octombrie a adus majorări peste media generală la bunuri intermediare (+22,2%) și la bunuri de folosință îndelungată (+23,3%). La bunuri de uz curent și la bunuri de capital, avansurile cumulate au fost mai modeste (+18,4% în ambele cazuri).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!