2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Analize și Trenduri – T2 2023 – costul cu forţa de muncă, majorat peste limita recomandată – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În contextul creșterii economice modeste (+1,1% în plus în termeni reali pentru PIB T2 2023 față de PIB T2 2022, date semnal), avansul costului cu forța de muncă a fost semnificativ mai mare față de nivelul inflației (10,71% media lunară pe al doilea trimestru a al anului curent)...

Scăderea actuală este chiar mai pronunțată decât în anul pandemiei, 2020, ceea ce ar trebui să dea de gândit, mai ale în condiții de creștere în termeni reali a puterii de cumpărare a salariilor.

Astfel, după ce în 2021 raportul teoretic favorabil între cele două evoluții, avansul productivității muncii și majorarea salariilor, a fost refăcut, situația s-a păstrat în echilibru relativ pe primul semestru din 2022 pentru a se deteriora pe parcursul primei jumătăți din anul curent.

de Dan Pălăngean

Costul orar al forţei de muncă a crescut în T2 2023 față de trimestrul anterior cu 8,08%, potrivit datelor publicate de INS. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, s-a înregistrat o rată de creștere de 14,38%. Adică peste nivelul teoretic recomandat pentru acest indicator, impus prin tabloul de bord european (maxim 12% pentru țările non-euro).

În contextul creșterii economice modeste (+1,1% în plus în termeni reali pentru PIB T2 2023 față de PIB T2 2022, date semnal), avansul costului cu forța de muncă a fost semnificativ mai mare față de nivelul inflației (10,71% media lunară pe al doilea trimestru a al anului curent). Diferențele sunt mari între diversele sectoarele economice, cu sectoarele bugetare spre coada clasamentului, în tentativa de ajustare fiscală.

De remarcat scăderea importantă a productivității muncii pe salariat în industrie (care poate fi măsurată în condiţii rezonabile şi este luată ca reper macroeconomic). Acest indicator-cheie revenise în 2022 la nivelul din 2018, după o evoluție sinuoasă. Scăderea actuală este chiar mai pronunțată decât în anul pandemiei, 2020, ceea ce ar trebui să dea de gândit, mai ale în condiții de creștere în termeni reali a puterii de cumpărare a salariilor.

Astfel, după ce în 2021 raportul teoretic favorabil între cele două evoluții, avansul productivității muncii și majorarea salariilor, a fost refăcut, situația s-a păstrat în echilibru relativ pe primul semestru din 2022 pentru a se deteriora pe parcursul primei jumătăți din anul curent. Ceea ce nu este de natură să ajute la refacerea stabilității macroeconomice.

În structura pe ramuri de activitate, s-au înregistrat diferenţe semnificative la nivelul creșterilor de costuri salariale. Pe prima poziție figurează sectorul construcțiilor (+22,50%), urmat de alte activități de servicii (+20,54%), podiumul fiind completat de producția și furnizarea de energie, gaze și apă (18,07%).

Urmează, cu valori mai ridicate, transportul și depozitarea (+17,94%), industria extractivă (+16,82%), industria prelucrătoare (+16,63%), distribuţia apei, salubritatea și gestionarea deşeurilor (+15,39%), sectorul IT (+14,97%) și segmentul HoReCa (14,93%), situate peste media de ansamblu pe industrie, construcții și servicii (+14,38%).

Foarte aproape de această medie se situează comerţul cu ridicata şi amănuntul (+13,82%), precum și intermedierile financiare, împreună cu asigurările (+13,32%). Sectoarele bugetare au coborât spre coada clasamentului, cu învățământul (+11,96%) și administrația publică (+11,04%) ceva mai sus și cu activitatea sanitară pe penultima poziție (+5,98%).

În perioada care urmează, s-ar impune păstrarea avansului salariilor în limitele suportabile pentru refacerea echilibrelor macroeconomice. Inclusiv pe calea menținerii trendului de reducere a facturii pe zona bugetară în termeni rezonabili raportat la PIB (coborâtă de la 10,4% în 2020 la 9,4% în 2021 și 8,2% anul trecut), cu limitarea ponderii în cheltuielile statului.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!