1.4 C
București
joi, noiembrie 30, 2023

Banking & Servicii financiare – Ministerul Finanțelor vrea ca acționarii Fondului Proprietatea să poată vota prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an; MFP vrea noi condiții de evaluare şi remunerare a administratorului Fondului – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Finanțelor vrea ca acționarii Fondului Proprietatea să poată vota prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an și, de asemenea, noi condiții de evaluare şi remunerare a administratorului Fondului, potrivit unei cereri de convocare a convocatorului AGA din 25 septembrie, conform unui raport transmis Bursei de Valori București.

Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul Proprietatea / FP”), a anunțat ca in data de 6 septembrie 2023 a primit din partea MINISTERUL FINANTELOR...

În cazul în care acționarii nu aprobă reînnoirea mandatului Franklin Templeton Internațional Services S.a r.l., pentru o durată de 4 ani, MFP propune, ca punct alternativ, aprobarea reînnoirii mandatului Franklin Templeton International Services S.a r.l, pentru o perioadă de 1(un) an, începând cu data de 1 aprilie 2024 şi până în 31.martie 2025.

Ministerul Finanțelor vrea ca acționarii Fondului Proprietatea să poată vota prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an și, de asemenea, noi condiții de evaluare şi remunerare a administratorului Fondului, potrivit unei cereri de convocare a convocatorului AGA din 25 septembrie, conform unui raport transmis Bursei de Valori București.

Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul Proprietatea / FP”), a anunțat ca in data de 6 septembrie 2023 a primit din partea MINISTERUL FINANTELOR, care detine 5,96% din capitalul social al Fondul Proprietatea, o cerere de adaugare a unui nou punct pe ordinea de zi a Adunarilor Generale Ordinare („AGOA”) si Extraordinare („AGEA”) ale Actionarilor Fondul Proprietatea convocate pentru data de 25 septembrie 2023.

Acționarii Fondului Proprietatea sunt convocați în septembrie ca să aprobe reînnoirea mandatului Franklin Templeton sau aprobarea unui nou administrator unic.

În cazul în care acționarii nu aprobă reînnoirea mandatului Franklin Templeton Internațional Services S.a r.l., pentru o durată de 4 ani, MFP propune, ca punct alternativ, aprobarea reînnoirii mandatului Franklin Templeton International Services S.a r.l, pentru o perioadă de 1(un) an, începând cu data de 1 aprilie 2024 şi până în 31.martie 2025.

Un alt punct pe ordinea de zi este aprobarea numirii unui nou administrator unic al Fondului Proprietatea care va exercita și calitatea de administrator de fond de investiții alternative pentru un mandat de 4 (patru) ani începând cu data de 1 aprilie 2024 și până pe 31 martie 2028, inclusiv, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, sub rezerva neaprobarii de către AGOA a reînnoirii mandatului FT.

Alternativ, MFP propune aprobarea demarării unei proceduri de selecție transparente și competitive pentru desemnarea noului Administrator pe baza expertizei și experienței în domeniul investițiilor pentru un mandat ce nu poate depăşi 4 (patru) ani începand cu data de 1 aprilie 2024, în conformitate cu prevederile legale in vigoare, sub rezerva neaprobarii de catre AGOA a punctului 2 de pe ordinea de zi AGOA. Comitetul Reprezentantilor este împuternicit să demareze, să organizeze procedura de selecție transparentă a unui nou administrator al Fondului și să stabilească noi obiective, criterii de performanța și condiții de remunerare realiniate potrivit acestor obiective și prezentarea acestora în vederea aprobării de către AGA.

De asemenea, MFP cere completarea convocatorului AGA cu modificarea condițiilor de evaluare și remunerare a administratorului Fondului corespunzător cu noile obiectiv şi în conformitate cu bunele practici internaționale. Comitetul Reprezentantilor este împuternicit să stabilească noi condiții de evaluare şi remunerare a administratorului Fondului corespunzător noilor obiective, în conformitate cu bunele practici internaționale și prezentarea acestora în vederea aprobării de către AGA.

Totodată, MFP a cerut următorul punct alternativ la pct. 1 din Convocatorul AGEA:  “Aprobarea următoarei modificări a Articolului 19 alineat (3) al Actului Constitutiv al Fondului Proprietatea, care se va citi după cum urmează: (3) Mandatul A.F.I.A nu poate depăşi 2 ani, cu posibilitatea de fi reales. A.F.I.A va convoca Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor care va avea loc cu cel puțin 6 luni anterior expirării mandatului A.F.I.A. și va asigura includerea de zi a punctelor ce vor acorda opțiunea de (i) aprobare a reînnoirii mandatului A.F.I.A., (ii) numirea unui nou A.F.I.A, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, acționarii având dreptul să propună candidaţi pentru poziția respectivă; ordinea de zi va include prevederi pentru autorizarea negocierii şi semnării contractului aferent de administrare a investițiilor și îndeplinirea tuturor formalităților relevante pentru autorizarea şi finalizarea legală a respectivei numiri”.

Ministerul transmite: “Justificarea care stă la baza solicitării noastre o constituie reașezarea Fondului Proprietatea pe un făgaş investițional pe termen mediu și lung, aliniat priorităţilor de dezvoltare economică ale României. Această realiniere se poate realiza prin trasarea unui nou mandat pentru administratorul de fond şi prin modificarea indicatorilor de evaluare a performanței și remunerare.

Fondul Proprietatea poate să răspundă unei nevoi reale de dezvoltare a pieţei financiare acoperirea (parțială a) contribuţiei locale la fondurile de private equity cofinanţate prin PNRR. În acest domeniu, România urmărește crearea a până la 20 de Fonduri, cu o finanţare europeană de 400 milioane EUR și o nevoie corespunzătoare de cofinanțare locală de minim 200 milioane EUR. În perspectivă, dezvoltarea acestui ecosistem de Fonduri de private equity va oferi industriei românești o paleta larga, concurenţială, sofisticată și adâncă de investitori.

În contextual în care mandatul actualului administrator ajunge la termen în data de 01.04.2024, iar o procedură de selecție se poate finaliza într-un termen rezonabil de 1 (un) an, este necesară asigurarea administrării Fondului Proprietatea pe perioada desfăşurarii procedurii de selecție.

Tinând cont de faptul că actul constitutiv al Fondului Proprietatea prevede un mandat al administratorului de 2 ani, este necesară modificarea actului constitutiv, dând posibilitatea acționarilor ca în functie de strategia prezentată de noul administrator să poată numi un nou administrator pe o periodă ce nu poată depași 2 ani.”

Recent, acționarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat distribuirea unui dividend de 1,7225 lei/unitate, în urma IPO-ului Hidroelectrica.

Astfel, Fondul va distribui suma TOTALA de 9.281.212.040 lei ca urmare a vanzarii tuturor Actiunilor detinute de Societate in Hidroelectrica.

Astazi este ex-date, astfel ca FP a anuntat ca pretul de referinta al simbolului FP valabil pentru sedinta de tranzactionare din data de 07.09.2023 si pana la formarea unui nou pret de referinta este 0.2615 (conform Precizarilor tehnice referitoare la cadrul de tranzactionare aferent actiunilor Fondului Proprietatea (simbol: FP), aplicabil pentru sedinta de tranzactionare din data de 07.09.2023).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!