FacebookTwitterLinkedIn

13 baraje vor beneficia de finanțare prin fonduri alocate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în condițiile în care au fost deja aprobați indicatorii tehnico-economici, iar contractul de finanțare urmează să fie semnat, susțin reprezentanții Administrației Naționale „Apele Romane” (ANAR).

„În urma serviciilor de proiectare contractate am ales cele mai bune soluții pentru modernizarea barajelor: Gilău – Apele Române Someș-Tisa, Lesu – Apele Române Crișuri, Surduc – Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureș – Apele Române Mureș, Frumoasa Apele Române Olt, Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea – Apele Române Argeș-Vedea, Căzănești, Cucuteni și Solești – Apele Române Prut – Bârlad și Lacul Roșu din județul Harghita”, notează sursa citată.

„Pentru trei baraje, și anume: Budeasa, Leșu și Buftea, în cel mai scurt timp posibil urmează demararea procedurilor de achiziție a serviciilor de execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare”, precizează instituția.

ANAR are în administrare 83 baraje și acumulări din categoriile de importanță A și B (excepțională și deosebită) și 339 baraje și acumulări din categoriile de importanță C și D (normală și redusă).

Potrivit sursei citate, după 1990 au fost puse în funcțiune 5 acumulări din categoriile A și B (patru din ele începute înainte de 1990 și una realizată integral după 1990) și 38 de acumulări permanente și nepermanente din categoriile de importanță C și D (realizate integral după 1990).
“În ultimii ani, 12 baraje mari au beneficiat de finanțare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) în vederea reabilitării și modernizării acestora”, susțin reprezentanții ANAR.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.