Organizația de monitorizare a libertății de expresie ActiveWatch a deschis un dosar tematic, dedicat exclusiv televiziunilor de știri, intitulat „Breaking (News) Democracy” prin care încearcă să răspundă la trei întrebări.
1. Cum au ajuns televiziunile de știri să stârnească atâtea controverse în spațiul public?
2. Sunt toate televiziunile de știri la fel?
3. Ne vor ajuta aceste instituții de media în 2024 să votăm informat și să ieșim din spirala fatalismului sau a cinismului?
Începând cu 2022, segmentul de știri s-a lărgit cu încă trei televiziuni cu acoperire națională: Euronews Romania, TVR Info și Prima News.
Extinderea nișei televiziunilor de știri s-a produs pe o piață în care existau deja alte cinci: Realitatea Plus, Antena 3 CNN, România TV, B1TV, Digi24. Încă din 2018, conform Observatorului European al Audiovizualului, România ocupa poziția secundă într-un clasament al țărilor cu cele mai multe televiziuni naționale de știri difuzate în limba oficială, notează Media Expres.
ActiveWatch crede că autoritatea din domeniu, Consiliul Național al Audiovizualului, nu a reușit să își impună autoritatea în relația cu televiziunile de știri și aduce drept argument statistica sancțiunilor aplicate de forul audiovizual timp de un deceniu, în perioada 2011 – 2022, care arată că „actualul sistem de sancționare a abaterilor etice nu este eficient și nu generează schimbări semnificative în comportamentul televiziunilor de știri”.
Din situațiile statistice furnizate de Consiliul Național al Audiovizualului, cele mai sancționate televiziuni, între 2011 și 2022, au fost:
Realitatea TV – 231 sancțiuni, din care 127 amenzi și 104 somații publice.
România TV – 231 sancțiuni, din care 113 amenzi și 118 somații publice.
Antena 3 CNN – 175 de sancțiuni din care 85 de amenzi și 90 de somații publice.
B1 TV – 127 de sancțiuni din care 61 de amenzi și 66 de somații publice.
La finalul clasamentului și la mare distanță de primii patru competitori, Digi 24, a fost sancționat de doar 27 de ori în zece ani de existență (6 amenzi și 21 de somații).
Volumul amenzilor înregistrate anual de televiziunile de știri se ridică la echivalentul a 200.000 – 300.000 euro.
În opinia ActiveWatch, această statistică arată că, de fapt, amenzile nu descurajează încălcarea legislației audiovizuale. Dimpotrivă, par să întrețină anumite comportamente asumate și programate.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).