27.9 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Energie – Austria a înființat o comisie care va examina dacă țara poate să renunțe la gazul rusesc – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cu toate acestea, situația este complicată din punct de vedere economic și politic, așa că, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din 29 septembrie, cele două părți ale coaliției au fost din ce în ce mai mult în dezacord.

În mai, ultima lună pentru care sunt disponibile date, 90% din importurile nete de gaze au provenit din Rusia, scrie Reuters.

Constatările inițiale ale comisiei, formate din economiști și specialiști juridici, urmează să fie prezentate „până în toamnă”, înainte de un raport final până la sfârșitul acestui an, a precizat ministerul Energiei, citat de Reuters.

Evenimente

25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie – Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ministra austriacă a energiei a anunțat că a înființat o comisie de experți pentru a examina dacă Austria poate renunța la contractul de furnizare de gaze dintre OMV și Gazprom, scopul fiind acela de a reduce dependența de Rusia.

Leonore Gewessler, din partidul Verzilor, partenerul junior într-o coaliție condusă de conservatori, a declarat încă din februarie că dorește să pună capăt contractului care durează până în 2040, scrie Hotnews.ro.

Conservatorii cancelarului Karl Nehammer au declarat că sunt de acord că Austria trebuie să încerce să renunțe la gazul rusesc. Cu toate acestea, situația este complicată din punct de vedere economic și politic, așa că, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din 29 septembrie, cele două părți ale coaliției au fost din ce în ce mai mult în dezacord.

Nu ar fi pentru prima dată când Verzii și conservatorii sunt în dezacord, ultima dispută fiind declanșată de votul lui Gewessler în Consiliul UE pe legea pentru restaurarea naturii.

„Există o cale legală pentru a ieși din acest contract?”

În mai, ultima lună pentru care sunt disponibile date, 90% din importurile nete de gaze au provenit din Rusia, scrie Reuters. O cifră uriașă, în condițiile în care obiectivul declarat al UE este acela de a renunța la dependența de livrările de energie pe care Kremlinul este acuzat că le folosește ca armă politică.

Gewessler a declarat că OMV a fost de acord să acorde membrilor comisiei acces la contract, ale cărui condiții sunt un secret bine păzit.

Comisia, formată din economiști și specialiști juridici, este condusă de judecătorul pensionat și fostul deputat al formațiunii liberale Neos Irmgard Griss și de profesorul de drept Andreas Kletecka.

„Este o întrebare foarte semnificativă și importantă: nu există o modalitate de a ieși din acest contract?” a declarat Griss la o conferință de presă. „Există o cale legală pentru a ieși din acest contract?”, s-a întrebat el.

Constatările inițiale ale comisiei urmează să fie prezentate „până în toamnă”, înainte de un raport final până la sfârșitul acestui an, a anunțat ministerul lui Gewessler într-o declarație, fără a preciza dacă acest lucru ar putea avea loc înainte de alegerile din septembrie.

Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta, pe care grupările rivale îl acuză că este pro-rus, conduce în acest moment în sondajele de opinie și are o șansă de a câștiga alegerile din toamnă. Liderii FPO au afirmat în mod repetat că nu fac decât să apere neutralitatea Austriei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!