Bright Spaces, furnizor de soluții de digitalizare pentru industria de real estate, a atras în acționariat, în cei doi ani de la înființare, jucători mari de pe piață și a investit 1,5 milioane de euro în tehnologie. În prezent, peste 700.000 de metri pătrați de spații comerciale și rezidențiale folosesc soluțiile dezvoltate de companie.
Bright Spaces a ridicat până acum două runde de investiție, o rundă pre-seed de 185.000 de euro în octombrie 2019, de la Sparking Capital, Growceanu Angel Investment și Ilinca Păun în calitate de angel investor, iar în iulie 2021, a anunțat cea de-a doua rundă, de 1,5 milioane de euro, condusă de Axeleo Capital (Paris), alături de Pi Labs (Londra), Sparking Capital, Growceanu Angel Investment și un grup de angel investors cu experiență în imobiliare și tehnologie.
“Este critic pentru noi să avem alături oameni cu experiență vastă, de la care să luăm feedback direct și să fim la curent cu evoluția pieței. Este ceva la care ne uităm chiar și în cadrul echipei: planurile pentru 2023 sunt de a aduce colegi seniori cu experiență pe piața de real estate, care să ne ajute să scalăm în ritmul pe care ni l-am propus”, declară pentru Forbes Bogdan Nicoară, CEO & Co-fondator Bright Spaces.
Dezvoltarea companiei se bazează pe nevoia de digitalizare a industriei, de facilitare și eficientizare a proceselor de marketing și închiriere a spațiilor imobiliare. Conform studiului US Proptech & Real Estate 2021, 85% dintre potențialii chiriași și-ar dori să poată vedea un spațiu în mod virtual înainte de a merge să-l viziteze în persoană.
Astfel, Bright Spaces oferă soluții de replicare 3D a spațiului fizic, versiuni “digital twins”, cu toate specificațiile și informațiile pentru un potențial chiriaș: opțiuni de design, puncte de interes din preajma clădirii, disponibilitate în timp real, opțiunea de a cere o ofertă sau a programa o vizită direct dintr-o platformă online.
În paralel, anul acesta compania a lansat și un produs secundar, Custom 3D Office Space Planning, prin care transformă planurile 2D în tururi virtuale 3D disponibile online pentru clienții interesați să închirieze un spațiu.
Potrivit lui Bogdan Nicoară, compania se concentrează doar pe industria de real estate, unde vede mult potențial de dezvoltare, inclusiv la nivel global. “Pentrul anul 2023 preconizăm o dezvoltare accelerată a digital twins și a modului în care sunt folosite nu doar în procesul de construcție, ci și în cele comerciale de prezentare, gestionare și închiriere a spațiilor”, precizează el.
Printre clienții companiei se numără divizia de dezvoltare comercială a Skanska din Europa Centrală și de Est, One United Properties, CA Immo Ungaria, Bruntwood Works, Avison Young Romania și InteRo Property Development. Cel mai recent parteneriat al Bright Spaces a vizat transpunerea în 3D digital twin a clădirilor London și Oslo din Sema Parc ale River Development.
Dar care sunt costurile clienților pentru aceste soluții? Bogdan Nicoară punctează că modelul de business este unul de tip SaaS – Software as a Service, care include un cost inițial de implementare și ulterior un cost lunar pentru licențierea soluției folosite, suport și mentenanță. Astfel, în funcție de dimensiunea portofoliului și a unor specificații tehnice ale proiectelor, bugetele alocate pentru utilizarea tehnologiei Bright Spaces încep de la câteva zeci de mii de euro anual. Iar soluția promite să scadă cu până la 50% timpul de negociere și de semnare a unui contract. Până acum, răspunsul pieței a fost pozitiv, iar agențiile imobiliare par a fi pregătite să investească în astfel de soluții.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).