32 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Energie – Burduja i-a cerut oficial lui Nicușor Dan acordul de principiu pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Consiliul Concurenței, despre investigațiile la bănci anunțate în premieră de Profit.ro: Dacă se ajunge la sancțiuni, pot fi de zeci sau sute de milioane de euro.

Acesta ar trebui să reflecte acordul de principiu (neangajant) pentru fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București SA (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S0A (CMTEB)″, se arată într-un comunicat al ministerului.

″Există un litigiu foarte mare legat de datoriile pe care, înainte de falimentul RADET, RADET le avea către ELCEN și aici există interpretări diferite din partea statului român, prin Ministerul Energiei, și din partea Primăriei, ei zic patru miliarde, noi zicem 900 de milioane și memorandumul vorbește de patru miliarde, cu care noi nu suntem de acord și asta va tranșa instanța.

Ministerul Energiei a notificat oficial Primăria Generală a Bucureștiului cu privire la Memorandumul aprobat de Guvern la finalul lunii trecute, ce prevede demersuri de realizat în vederea fuziunii dintre Electrocentrale București (ELCEN) din portofoliul ministerului, principalul producător de energie termică al Capitalei, și Compania Municipală Termoenergetica a Primăriei, operatorul sistemului centralizat de transport și distribuție a agentului termic din București.

″În contextul măsurilor stabilite în secțiunea a doua a Memorandumului recent aprobat, se solicită Primăriei Municipiului București să transmită un punct de vedere către Ministerul Energiei. Acesta ar trebui să reflecte acordul de principiu (neangajant) pentru fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București SA (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S0A (CMTEB)″, se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit sursei citate, în prezent, datoria Termoenergetica față de ELCEN este de circa 800 milioane lei.

După adoptarea Memorandumului, ministrul Sebastian Burduja a declarat că se așteaptă ″ca, în compania rezultată, Ministerul Energiei să aibă ponderea cea mai mare, dacă nu cumva Municipiul București va decide să vină cu un aport de capital″.

În replică, primarul general Nicușor Dan a spus atunci că principala dificultate în privința fuziunii este datoria istorică către ELCEN a RADET, predecesoarea falimentară a Termoenergetica.

″Există un litigiu foarte mare legat de datoriile pe care, înainte de falimentul RADET, RADET le avea către ELCEN și aici există interpretări diferite din partea statului român, prin Ministerul Energiei, și din partea Primăriei, ei zic patru miliarde, noi zicem 900 de milioane și memorandumul vorbește de patru miliarde, cu care noi nu suntem de acord și asta va tranșa instanța. Și asta este și principala dificultate pentru realizarea SACET-ului, pentru că în oricare din forme ne gândim să o facem, am avut lungi discuții în 2022. Tot anul 2022 noi am cerut 500 de milioane să putem să ne împrumutăm pentru ca să putem să plătim pentru iarna 2022-2023. Și au fost tot timpul discuții în paralel cu banii ăștia pe care să putem să îi luăm și până la urmă în decembrie am putut să îi împrumutăm și cu SACET-ul. Și principala dificultate este cum poți să faci fie o fuziune, fie o preluare de active fără să pui în discuție sau punând undeva departe această datorie istorică, cum să faci evaluarea, cum să faci o splitare, deci sunt chestiuni sunt tehnice dificile, dar e foarte bine, adică sunt absolut deschis să ne întâlnim″, a arătat Nicușor Dan.

El a subliniat că forma în care va fi făcută această fuziune va fi decisă din partea Capitalei de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

“Forma în care va fi  făcută  această fuziune trebuie să fie decisă din partea municipiului București de Consiliul General. Eu sunt pentru, și e nerealist să fie altfel, eu sunt pentru coparticiparea Primăriei și a ministerului în această companie care să facă și producție, și transport, și distribuție și opinia mea este că Primăria Capitalei nu poate să aibă mai puțin de 50% pentru că ea este principală interesată ca sistemul să funcționeze și oamenii să aibă căldură și apă caldă. Ca să ajungem la chestiunea asta, pentru că compania noastră nu are active, activele, conductele sunt ale municipiului, compania Termoenergetica nu are nimic, iar compania ELCEN are active, toate CET-urile sunt active ale companiei, trebuie găsită o formă de finanțare, eventual o eșalonare a contribuției noastre, deci sunt chestiuni tehnice”, a mai afirmat Nicușor Dan.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!