FacebookTwitterLinkedIn

Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara lui 2022.

Conform unui raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, ploile din săptămânile următoare vor fi cruciale pentru determinarea impactului iernii excepțional de calde și uscate care s-a încheiat, transmite agentia EFE.

Condițiile generale de secetă deja sunt întrunite în Grecia, Spania, Franța, Irlanda, Regatul Unit, nordul Italiei, Elveția, majoritatea insulelor mediteraneene și regiunile din România și Bulgaria de la Marea Neagră, se arată în documentul instituției europene.

În plus, în acesta se mai avertizează că aproape tot sudul și vestul Europei sunt afectate de anomaliile substanțiale de umiditate din sol și de diminuarea debitului râurilor după o iarnă deosebit de caldă și uscată.

„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă față de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitații se caracterizează de o incertitudine și variabilitate spațială sporite. Vor fi necesare o supraveghere atentă și planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, se mai constată în raport.

Lipsa precipitațiilor deja provoacă îngrijorare în sectoare precum furnizarea apei, agricultură și producția energetică, și a început să fie observată chiar odată cu venirea primăverii o diminuare a debitelor râurilor în regiunea peri-alpina din cauza reducerii severe a fluxului de apă generat de dezgheț.

Pe de altă parte, „recoltele și vegetația la începutul sezonului nu au fost deocamdată afectate, dar situația ar putea deveni critică în lunile următoare dacă anomaliile de temperatură și precipitații persistă în primăvară”, se subliniază în raportul JRC.