Industria energetică din China a început să construiască anul trecut termocentrale pe cărbune cu o capacitate cumulată de aproape 100 de Gigavaţi, cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, potrivit unui raport publicat joi de două organizații nonguvernamentale specializate în energia verde, Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Global Energy Monitor, citează Agerpres.
Această expansiune a termocentralelor pe cărbune pune sub semnul întrebării angajamentele climatice ale Chinei, cel mai mare emitent mondial de CO2. Construcția noilor centrale riscă să afecteze progresul realizat de China în domeniul energiei regenerabile, unde țara a depășit cu mult SUA și Europa în producția de energie solară și eoliană.
Raportul subliniază faptul că, în loc să reducă dependența de cărbune, China continuă să investească în capacități de producție pe bază de combustibili fosili, punând în pericol planurile de tranziție către surse de energie mai curate. În 2024, în China au fost începute lucrările pentru termocentrale cu o capacitate totală de 94,5 Gigavaţi, un număr record pentru ultimii aproape 10 ani. În plus, au fost reluate proiecte suspendate anterior, adăugând 3,3 Gigavaţi la capacitatea totală.
Specialiștii din domeniu avertizează că aceste noi centrale vor întări rolul cărbunelui în sistemul energetic al Chinei, cu un număr semnificativ de centrale urmând să fie conectate la rețea în următorii doi-trei ani.
China, care nu a respectat termenul limită impus de ONU pentru depunerea planului național de reducere a emisiilor de CO2 până în 2035, continuă să se confrunte cu presiunea de a alinia deciziile economice cu angajamentele sale climatice. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat că guvernul lucrează la acest plan și intenționează să îl depună în cursul acestui an.
Raportul subliniază că, în 2024, China a fost responsabilă pentru 93% din toate termocentralele pe cărbune care au început să fie construite la nivel global, evidențiind impactul semnificativ al țării asupra sectorului energetic mondial.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).