Ministerul Energiei a semnat încă 5 contracte de finanțare, cu fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a unor proiecte de construire și montare de instalații de stocare de energie electrică, în baza unei scheme de ajutor de stat cu buget total de peste 103 milioane euro.
Proiectele pentru care s-au semnat noile 5 contracte însumează o capacitate de stocare de aproape 800 MWh, iar valoarea totală a ajutoarelor de stat se apropie de 36 milioane euro.
″România își asumă stocarea ca prioritate zero a sistemului energetic național, iar prin contractele semnate azi pe PNRR vom atinge deja 20% din necesarul de stocare al țării. Este esențial să ne asigurăm că, în viitor, sistemul energetic poate face față cererii în orele de vârf, asigurând stabilitatea sistemului energetic național și permițându-ne să beneficiem de energia verde produsă de parcurile solare și eoliene și atunci când nu strălucește soarele sau nu bate vântul. Cu cat adăugăm mai mulți MW în capacități de producție de energie verde, deci intermitentă, cu atât mai mare este nevoia de stocare. Toate aceste investiții se vor vedea în anii următori în facturi mai mici pentru români și pentru companiile din țara noastră″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Beneficiarii sunt Aukera Project Company Delta SRL (299,75 MWh la Gura Ialomiței, județul Ialomița, cu ajutor de stat de 9.890.383,23 euro), Baboia Solar Plant SRL (121,92 MWh în Ogrezeni, județul Giurgiu, cu ajutor de 6.050.889,60 euro), HQ Plus SRL (79.24 MWh în comuna Sânpaul, județul Mureș, cu ajutor de stat de 4.275.429,60 euro), Energy Capital Group SRL (199,13 MWh în satul Iaz, județul Caraș-Severin, cu ajutor de stat de 10.713.516,80 euro) și HQ Curat SRL (91,44 MWh în comuna Sânpaul, județul Mureș, cu ajutor de stat de 4.933.188 euro).
Datele analizate de Profit.ro relevă că Aukera Project Company Delta SRL are în spate compania de investiții AtlasInvest a miliardarului olandez Marcel van Poecke, președinte non-executiv al diviziei Carlyle International Energy Partners (CIEP) a gigantului american de asset management Carlyle.
Baboia Solar Plant SRL aparține dezvoltatorului austriac de proiecte de producție de energie regenerabilă Enery.
Energy Capital Group SRL este deținută de Olivian Barbălată (70%), Adrian Borotea (15%) și Dragoș Ciuhu (15%).
HQ Plus SRL este controlată de Radu Ciprian Anca, iar HQ Curat SRL – de Călin Nicolae Ciugudeanu.
Luna trecută au fost semnate primele 2 contracte de finanțare nerambursabilă PNRR pentru stocare, beneficiarii fiind Electrica SA (proiect de 70 MWh la Fântânele în județul Mureș, cu ajutor de stat de 3,4 milioane euro) și Renovatio Trading (aproape 61 MWh la Toplița în județul Harghita, cu ajutor de stat de peste 3 milioane euro).
Ministerul Energiei a aprobat recent a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat pentru investiții în stocarea de energie electrică, de această dată cu finanțări nerambursabile provenite din Fondul de Modernizare al UE. Valoarea ajutorului de stat va putea acoperi 100% cheltuielile eligibile. Un solicitant va putea depune unul sau mai multe proiecte, însă subvenția totală acordată unei singure întreprinderi nu va putea depăși 10 milioane de euro. Bugetul schemei este de 150 milioane euro și se estimează un număr de circa 15 beneficiari.
Puterea instalată a sistemelor de stocare a curentului electric din sistemul energetic național al României a ajuns la 82,4 MW, fiind de 5 ori mai mare decât cea de la jumătatea anului, de 16,2 MW, arată datele oficiale valabile la 15 noiembrie și 30 iunie 2024, analizate de Profit.ro. Capacitatea de stocare din sistem a ajuns la 158 MWh.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).