FacebookTwitterLinkedIn

Rapidus, companie japoneză susținută de stat, va avea nevoie de $54 de miliarde – majoritatea estimate a sosi din impozitele la stat plătite de cetățeni – pentru a începe producția în masă a cipurilor avansate. Aceasta va începe în 2027, potrivit declarației președintelui companiei, Tetsuro Higashi, citat de Reuters.

Acest plan poate fi una dintre șansele mari ale Japoniei de a-și revitaliza industria de semiconductoare îmbătrânită deja. Japonia și SUA și-au lăsat la o parte rivalitatea industrială și s-au parteneriat pentru a contracara influența crescândă a Chinei, în contextul tensiunilor geopolitice actuale. “În trecut, SUA nu a văzut cu ochi buni creșterea industriei cipurilor în Japonia. Acum avem suportul Americii,” a spus Higashi într-un interviu.

Japonia și SUA sunt îngrijorate că fricțiunile cu China vor putea rezulta în deficite de semiconductoare, ceea ce le-ar amenința creșterea economică. Îngrijorarea s-a accentuat de când China a început să pună presiune pe Taiwan, care este un centru global al producției de cipuri. 

Ca urmare a parteneriatului dintre Japonia și Statele Unite, Rapidus a anunțat în decembrie că a semnat un acord cu IBM Corp pentru a dezvolta și a produce cipuri de doi nanometri. Un nanometru este a miliarda parte dintr-un metru și cu cât cipul este mai mic, cu atât tehnologia este mai avansată. Cea mai avansată fabrică de semiconductoare din Japonia produce cipuri de 40 nanometri și este deținută de Renesas Electronics.

Rapidus va anunța în luna martie locația primei fabrici, a spus Higashi. Cel mai probabil că aceasta nu va fi lângă insula Kyushu, unde Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd a decis să își construiască prima fabrică din Japonia.

Pentru a plăti construcția fabricii și a echipamentului de producție Rapidus va avea nevoie de investiții substanțiale de la guvernul Japoniei, care în decembrie au fost anunțate la 70 de miliarde de yeni ($544 de miliarde).

Cele opt corporații care dețin acțiuni la Rapidus – inclusiv Toyota Motor Corp și Sony Group Corp – este puțin probabil să investească în viitorul apropiat.