27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Energie – CONFIRMARE Ministerul Energiei vrea să scape de o companie minieră cu peste 200 de perimetre și 2 contracte de explorare de minereuri polimetalice rare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Profit.ro a anunțat recent că Ministerul Energiei vrea să scape de statutul de instituție ce exercită calitatea de acționar unic a statului român la compania de servicii geologice și tehnice pentru activități de extracție minieră Radioactiv Mineral Măgurele...

Argumentele Ministerului Energiei sunt că, ″deși au fost întreprinse demersuri constante″, nu au fost identificate ″soluții viabile″ pentru dezvoltarea societății și îmbunătățirea situației ei economico-financiare, că obiectul de activitate al Radioactiv Mineral Măgurele nu intră în domeniul de responsabilitate al Ministerului Energiei și că, ″în baza procedurilor specifice și a experienței instituționale acumulate în decursul celor peste 25 de ani de funcționare, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate″ al companiei.

În 2021, în mandatul Guvernului Cîțu (PNL-UDMR-USR), când fostul "mega-minister" al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a fost ″divizat″ în Ministerul Economiei și Ministerul Energiei, a avut loc și o dispută între titularii celor 2 noi portofolii cu privire la care dintre structuri va rămâne autoritate tutelară la mai multe companii și instituții.

Ministerul Energiei confirmă că vrea să renunțe la a mai gestiona compania de servicii geologice și tehnice pentru activități de extracție minieră Radioactiv Mineral Măgurele, cu argumentul că nu reușește să atragă investitori.

Evenimente

25 aprilie – MedikaTV – Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai – Maratonul Fondurilor Europene
27 mai – Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) – Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În schimb, AAAS „poate contribui la atragerea unor investitori interesați”, este un alt atrgument, arată Hotnews.

Profit.ro a anunțat recent că Ministerul Energiei vrea să scape de statutul de instituție ce exercită calitatea de acționar unic a statului român la compania de servicii geologice și tehnice pentru activități de extracție minieră Radioactiv Mineral Măgurele, prin transferul participației sale de 100% din capital către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea ministrului Economiei.

Argumentele Ministerului Energiei sunt că, ″deși au fost întreprinse demersuri constante″, nu au fost identificate ″soluții viabile″ pentru dezvoltarea societății și îmbunătățirea situației ei economico-financiare, că obiectul de activitate al Radioactiv Mineral Măgurele nu intră în domeniul de responsabilitate al Ministerului Energiei și că, ″în baza procedurilor specifice și a experienței instituționale acumulate în decursul celor peste 25 de ani de funcționare, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate″ al companiei.

Pe de altă parte, compania a terminat pe plus ultimii 2 ani de activitate. Veniturile s-au dublat în 2023, de la 1,55 la 3,1 milioane lei, iar profitul net a avansat de peste 8 ori, de la 75.000 lei la 642.000 lei.

Societatea deține imobilizări corporale în valoare contabilă de circa 10 milioane lei, constând în terenuri (în principal) și construcții.

La finalul anului trecut, Radioactiv Mineral Măgurele avea 24 de salariați.

Ideea transferului Radioactiv Mineral Măgurele de la Energie la AAAS a fost agreată de principiu și de către Guvern, printr-un memorandum adoptat luna trecută. A fost pregătit deja un draft de act normativ de transfer al acțiunilor, precum și al drepturilor și obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului, privind administrarea, restructurarea și privatizarea companiei, de la minister la Autoritate.

În 2021, în mandatul Guvernului Cîțu (PNL-UDMR-USR), când fostul „mega-minister” al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a fost ″divizat″ în Ministerul Economiei și Ministerul Energiei, a avut loc și o dispută între titularii celor 2 noi portofolii cu privire la care dintre structuri va rămâne autoritate tutelară la mai multe companii și instituții. Printre acestea se număra și Radioactiv Mineral Măgurele, ″adjudecată″ în cele din urmă de Ministerul Energiei, condus atunci de liberalul Virgil Popescu.

Principala sursă de încasări a societății este reprezentată de 2 contracte de antreprenoriat general de lucrări de explorare de zăcăminte de minereuri polimetalice rare, încheiate cu entități private. În trecut, Radioactiv Mineral Măgurele a avut și contracte de servicii aferente închiderii unor mine, semnate cu altă companie de stat, Conversmin.

Astfel, Radioactiv Mineral Măgurele lucrează pe perimetrele de minereuri de metale rare și disperse Jolotca, din județul Harghita, și Valea Leucii, din județele Arad, Alba și Bihor. Pentru primul, licența de explorare ANRM este deținută de Strategic Resources Central SRL, iar la cel de-al doilea – de LEM Resources SRL.

Strategic Resources Central SRL este deținută de către Rare Yieldstone (Cipru, 47,5%), Prosera Management (Cipru, 31,83%), Metanef Holdings (Elveția, 12,8%), Adrian Manole (5%) și Ciprian Păltineanu (2,86%), cu administratori Mihai Cernăianu și Alina Costea, potrivit termene.ro.

LEM Resources SRL este un joint-venture între canadienii de la Leading Edge Materials (51%) și societatea românească Remat Group Management SRL (49%), cu administrator Cristina Turea. Remat Group Management îi are ca asociați pe Mihai Cernăianu (33%), Șerban Tănăsescu-Ienciu (33%), Victor Turea (33%) și Metanef Holdings (1%), fiind administrată de Mihai Cernăianu.   

În 2019, când s-a anunțat redeschiderea perimetrului minier de la Jolotca, ministrul de atunci al Economiei, Niculae Bădălău, declara că acesta conține zăcăminte de „materiale rare” utilizate la fabricarea bateriilor, care ar putea constitui baza unei investiții într-o unitate autohtonă de producție de profil în valoare de cel puțin 50 milioane euro.

Radioactiv Mineral Măgurele SA a fost înființată în 2004, prin desprindere din cadrul Companiei Naționale a Uraniului (CNU), societatea de stat care a exploatat resursele naționale de minereu de uraniu, controlată de Ministerul Energiei și aflată în insolvență din 2021. La înființare, Radioactiv Mineral Măgurele a preluat de la CNU și un număr de 227 de perimetre miniere de cercetare.

Căutăm parteneri de dezvoltare a unor proiecte în cele 227 de perimetre deținute în administrare″, scrie pe site-ul companiei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!