FacebookTwitterLinkedIn

Sursele regenerabile și alte soluții cu emisii scăzute de carbon trebuie să crească de la 12% la 50% sau chiar 70% până în 2050, iar pentru a finaliza tranziția energetică sunt necesare fonduri suplimentare de 18 trilioane de dolari.

„Este nevoie de investiții atât în rețeaua electrică, cât și în noi capacități solare și eoliane, pentru a evita generarea de energie cu emisii scăzute de carbon. Petrolul și gazele trebuie eliminate rapid, dar investițiile selective vor fi în continuare necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie pentru societățile noastre”, potrivit unui raport al Boston Consulting Group (BCG).

Fondurile totale necesare tranziției energetice sunt evaluate de 37 trilioane de dolari până în 2030. Dintre acestea, cel mult 19 trilioane de dolari sunt reprezintă fonduri deja angajate, rezultând un decalaj de investiții de 18 trilioane de dolari.

În timp ce consumul total de energie electrică la nivel mondial este estimat să se dubleze până în 2050, circa 775 milioane de oameni la nivel global nu au încă acces la electricitate.

De asemenea, societățile au nevoie de mai mult de 20 MWh de energie primară pe cap de locuitor pentru a atinge niveluri ridicate de prosperitate.

Pentru a răspunde acestor provocări, înlocuirea și reducerea utilizării combustibililor fosili trebuie să fie accelerată semnificativ prin creșterea eficienței energetice, electrificarea utilizărilor finale, decarbonizarea sursei de alimentare, utilizarea combustibililor cu emisii mai reduse de carbon acolo unde nu poate fi înlocuiți imediat și captarea carbonului.

„Ceea ce avem nevoie, urgent, sunt politici publice, cazuri de bune practici și capacitățile pentru a realiza cea mai mare și mai critică transformare pe timp de pace din istoria noastră economică”, a spus Zsofia Beck, managing director și partener la BCG.