FacebookTwitterLinkedIn

Delgaz Grid a depus până în prezent un număr de 20 de proiecte de investiții, în valoare totală de 3,3 miliarde de lei, pentru a obține o finanțare de 2,6 miliarde de lei din Fondul pentru Modernizare.

Șase proiecte, în valoare de 900 milioane de lei, cu o cofinanțare de aproape 700 de milioane lei, au fost deja aprobate și contractele de finanțare semnate.

Cele 20 de proiecte se referă la: modernizări de stații de transformare, rețele de înaltă, medie și joasă tensiune, posturi de transformare, contorizare SMART, precum și la creșterea capacității rețelelor.

Pachetul de 10 proiecte de modernizare a stațiilor de transformare include 44 de capacități și are o valoare totală de 1,5 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei reprezintă finanțarea din Fondul pentru Modernizare.

După nivelul record al investițiilor de anul trecut pe zona de electricitate, de 455 milioane lei, continuăm într-un ritm susținut proiectele pentru dezvoltarea rețelei de distribuție. În absența unui cadru de reglementare adecvat tranziției energetice, Fondul de Modernizare constituie un balon de oxigen pentru obținerea finanțărilor necesare creșterii capacității sistemului de a prelua energia produsă din surse regenerabile.”, a afirmat Cristian Secoșan, director general Delgaz Grid.

Principalele lucrări avute în vedere sunt modernizarea echipamentelor de medie și înaltă tensiune și a circuitelor de comandă, control și măsură, creșterea capacității stațiilor prin montarea a 70 de transformatoare de putere, integrări și modernizări SCADA, montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile stațiilor.

Stațiile de transformare incluse în proiect sunt în județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.