FacebookTwitterLinkedIn

Firma texană de petrol și gaze naturale, Diamondback Energy, a anunțat că va achiziționa concurentul său privat, Endeavor Energy, într-un acord evaluat la aproximativ 26 miliarde de dolari. Potrivit Forbes SUA, aceasta este cea mai recentă mega-fuziune din domeniul energetic într-un moment altfel liniștit pentru tranzacții.

Oferta Diamondback de aproximativ 17,8 miliarde de dolari în valoare de acțiuni tranzacționate public la prețul de închidere de vineri și 8 miliarde de dolari în numerar va rezulta într-o companie nou formată, deținută în proporție de aproximativ 60,5% de acționarii existenți ai Diamondback și 39,5% de acționarii Endeavor, conform companiilor.

Entitatea propusă ar avea o capitalizare de piață de puțin peste 50 de miliarde de dolari și va uni doi dintre cei mai mari jucători din Bazinul Permian, regiunea cea mai mare producătoare de petrol din SUA, situată în Texas și New Mexico.

Acțiunile Diamondback au crescut cu aproximativ 3% la 156 de dolari la scurt timp după anunț, rămânând totuși cu aproximativ 9% sub prețul maxim al acțiunilor din toate timpurile stabilit în octombrie.

Achiziția Diamondback a Endeavor vine la patru luni după ce giganții petrolieri ExxonMobil și Chevron au anunțat cele mai mari tranzacții corporative ale anului 2023, respectiv achiziționarea Pioneer Natural Resources de către Exxon în valoare de 59 de miliarde de dolari și accesarea Hess de către Chevron în valoare de 53 de miliarde de dolari. 

Boom-ul în fuziunile și achizițiile din domeniul energetic vine într-o perioadă lipsită de activitate pentru sector. Activitatea de fuziuni și achiziții de 3,2 trilioane de dolari de anul trecut a făcut din 2023 cel mai liniștit an pentru fuziuni și achiziții din ultimii 10 ani, din 2013 încoace, ceea ce reprezintă o scădere masivă de 47% față de recordul de 6 trilioane de dolari înregistrat în 2021. 

Activitatea încă robustă în fuziunile din domeniul energetic vine din pachetele masive de numerar ale companiilor energetice provenite din profiturile record din 2022, pe măsură ce prețurile petrolului au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina, conform cercetătorilor de la Universitatea Harvard.

Un aspect surprinzător notat de Forbes SUA este că boom-ul în fuziunile din domeniul energetic vine într-o perioadă rece pentru sector pe piața de valori, deoarece energia este al doilea cel mai slab performant din cele 13 sectoare ale S&P 500 în ultimul an. Scăderea vine pe măsură ce investitorii au evitat energia și alte sectoare considerate în mod obișnuit mai sigure în timpul recesiunilor economice în favoarea acțiunilor cu creștere mai mare. 

Diamondback a avut performanță similară pe piață, sub medie, în timpul perioadei de scădere, înregistrând un randament de 7% în perioada de 12 luni până vineri, în comparație cu un randament de 25% al S&P – inclusiv dividende reinvestite, conform datelor FactSet.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania