4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Energie – Distribuitorul de energie al Electrica SA vrea să cumpere peste 100.000 de contoare inteligente pentru prosumatori – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

15 din 23 februarie 2023 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor; • informarea consumatorilor cu privire la istoricul consumului și producției; • îmbunătățirea tarifelor flexibile diferențiate pentru consumatorii rezidențiali și non-rezidențiali și informarea consumatorilor pentru ca aceștia să beneficieze de aceste tarife; • disponibilitatea permanentă a datelor de consum...

177/2018 privind aprobarea condițiilor cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel national; • îmbunătățirea gestionării consumului de energie electrică la nivelul locuințelor prin modificarea comportamentului utilizatorilor de sisteme de măsurare inteligentă...

DEER asigură distribuția energiei electrice in 18 județe, organizate in 3 zone: Zona Transilvania Nord - Cluj, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sălaj; Zona Transilvania Sud - Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu; Zona Muntenia Nord: Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați, Dâmbovița.

Operatorul Distribuție Energie Electrică România (DEER) din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49% din capital, vrea să achiziționeze peste 100.000 de contoare inteligente pentru a le instala la locurile de consum și producție ale prosumatorilor racordați la rețelele sale de distribuție, relevă date analizate de Profit.ro.

DEER a demarat recent o licitație în acest scop, după criza de contoare de anul trecut.

Astfel, compania vrea să încheie un acord-cadru cu valabilitate până în 2025 inclusiv, în baza căruia să cumpere în total cantitatea maximă de 110.000 de contoare.

Valoarea acordului-cadru de furnizare de ″produse necesare integrării în sistemele de măsurare Inteligentă a punctelor de măsurare la prosumatori″ este estimată la aproape 46 milioane lei plus TVA (circa 54,7 milioane lei în total), potrivit documentației de atribuire.

Sursă: Documentația de atribuire

Sursă: Documentația de atribuire

″Principalele beneficii care se vor obține prin achiziționarea, respectiv implementarea produselor și serviciilor accesorii ce fac obiectul prezentului caiet de sarcini sunt: • facturarea consumului real pentru toți prosumatorii și aplicarea prevederilor Ordinului ANRE nr. 15 din 23 februarie 2023 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor; • informarea consumatorilor cu privire la istoricul consumului și producției; • îmbunătățirea tarifelor flexibile diferențiate pentru consumatorii rezidențiali și non-rezidențiali și informarea consumatorilor pentru ca aceștia să beneficieze de aceste tarife; • disponibilitatea permanentă a datelor de consum, accesibile consumatorului, conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 177/2018 privind aprobarea condițiilor cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel national; • îmbunătățirea gestionării consumului de energie electrică la nivelul locuințelor prin modificarea comportamentului utilizatorilor de sisteme de măsurare inteligentă, care să conducă la reducerea consumului mediu de energie electrică; • reducerea costurilor de operare (cu citirea contoarelor și cu deconectarea/reconectarea utilizatorilor); • reducerea pierderilor comerciale de energie electrică în rețeaua de joasă tensiune″, menționează sursa citată.

Ofertele trebuie depuse până pe 14 septembrie, iar data-limită de evaluare a lor este 13 decembrie.

DEER asigură distribuția energiei electrice in 18 județe, organizate in 3 zone: Zona Transilvania Nord – Cluj, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sălaj; Zona Transilvania Sud – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu; Zona Muntenia Nord: Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați, Dâmbovița.

În prima parte a anului, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a schimbat normele în vigoare pentru a le permite consumatorilor și prosumatorilor de energie electrică să-și cumpere singuri contoare de măsurare a consumului, în cazul în care operatorii de distribuție ″se află în imposibilitatea de a asigura aceste echipamente″, urmând să fie despăgubiți de distribuitori pentru aceste achiziții.

Asta după ce un producător turc de profil, sub contract cu DEER pentru livrarea a câteva zeci de mii de contoare anul trecut, a onorat într-o anumită măsură comenzile distribuitorului român, aducând ca argumente problemele logistice cauzate de războiul din Ucraina, de seceta din Taiwan și de tensiunile geopolitice Taiwan-China.

Potrivit autorităților, românii care și-au instalat panouri solare pe acoperișuri, devenind prosumatori, adică livrând surplusul de producție al instalațiilor lor fotovoltaice în rețelele de distribuție, după satisfacerea prin autoconsum a nevoilor proprii de electricitate, au ajuns să conteze pentru securitatea aprovizionării cu curent electric a țării în sezonul rece. La finalul lunii mai, puterea instalată în centralele prosumatorilor ajunsese la un total de 867 MW și se așteaptă aproape dublarea acesteia în iarna care vine, până la circa 1.500 MW.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!