1.4 C
București
joi, noiembrie 30, 2023

Energie – Distribuitorul român de energie și gaze al E.ON împrumută până la 3 miliarde lei de la bănci. Ministerul Energiei nu a fost în favoarea deciziei – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Acționarii operatorului român de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice Delgaz Grid, parte a grupului german de utilități E.ON, au semnat încheierea de către companie a unui contract de facilități de credit sindicalizat în sumă totală de până la 3 miliarde de lei...

Decizia de contractare a unui împrumut de până la 3 miliarde lei a fost luată cu voturi ″pentru″ însumând 86,4853% din capitalul Delgaz Grid, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro, ceea ce înseamnă că Ministerul Energiei fie s-a opus...

După cum a relatat Profit.ro, Delgaz Grid vrea să ia un credit de până la 125 milioane euro și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru investiții în modernizarea rețelei de distribuție a energiei...

Acționarii operatorului român de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice Delgaz Grid, parte a grupului german de utilități E.ON, au semnat încheierea de către companie a unui contract de facilități de credit sindicalizat în sumă totală de până la 3 miliarde de lei.

Delgaz Grid este controlată de gigantul energetic german prin firma locală E.ON România SRL, cu 56,4853% din capital. Ceilalți acționari sunt Ministerul Energiei (13,5147%), asset-managerul Allianz Infrastructure Luxembourg (28,7708%) și asigurătorul Allianz Țiriac Asigurări (1,2292%).

Decizia de contractare a unui împrumut de până la 3 miliarde lei a fost luată cu voturi ″pentru″ însumând 86,4853% din capitalul Delgaz Grid, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro, ceea ce înseamnă că Ministerul Energiei fie s-a opus, fie s-a abținut.

Contractul de facilități de credit urmează să fie încheiat pe cel mult 3 ani, cu mai multe bănci.

Acesta va include o facilitate de 1,25 miliarde lei pentru investiții și refinanțări de datorii pe termen scurt, una de 1,15 miliarde lei doar pentru refinanțări de datorii și una de 600 milioane lei pentru capital de lucru și cheltuieli societare generale. După cum a relatat Profit.ro, Delgaz Grid vrea să ia un credit de până la 125 milioane euro și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru investiții în modernizarea rețelei de distribuție a energiei.

Delgaz Grid a terminat anul 2022 cu pierderi de peste 125 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproape 1,73 miliarde lei. Societatea s-a împrumutat masiv anul trecut, inclusiv de la compania-mamă, datoriile sale crescând în 2022 de la 1,66 la 2,58 miliarde lei.

″(…) înghețarea tarifelor pentru compania de distribuție a agravat și mai mult situația financiară. Dar ne-am ținut partea noastră de înțelegere și am reușit, cu toate acestea, să asigurăm continuitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a celor 3,4 milioane de clienți și să investim în rețele″, a declarat recent șeful operațiunilor E.ON din România, Volker Raffel, într-o reacție la decizia coaliției de guvernare, propusă de PSD, de a impune un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Delgaz Grid deține monopolul zonal al distribuției de energie electrică în regiunea Moldovei, unde operează o rețea de peste 80.000 de kilometri. De asemenea, operează rețelele locale de distribuție a gazelor naturale din județele din nordul țării (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), lungimea totală a acestora fiind de peste 20.000 de kilometri.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!