17.2 C
București
luni, mai 29, 2023

Energie – DOCUMENT&FOTO Presiune mare pe ELCEN: Curent electric vândut la preț negativ, neîncasări din termie de peste 1 miliard de lei, investiții vitale de sute de milioane de euro – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Întrucât nu a reușit să încheie un nou contract de cumpărare de gaze naturale cu Romgaz toamna trecută, ELCEN a fost nevoită să apeleze în iarnă la furnizorii de ultimă instanță (FUI), câte unul pentru fiecare dintre cele patru CET-uri ale sale...

Luna trecută, ELCEN a încheiat cu Romgaz un contract de peste 290 milioane lei, care stipulează livrarea a circa 1,92 milioane MWh de gaze până pe 31 octombrie 2023, la prețul reglementat de 150 lei/MWh, plus tarif de transport și TVA, după cum a raportat producătorul de gaze, care este și acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din capital.

Producătorul de energie termică și electrică Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare furnizor de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală, a vândut, weekendul trecut, curent electric la preț negativ pe piața angro spot românească – practic a plătit cumpărători care să îi preia electricitatea generată, neputând să oprească producția în cogenerare, întrucât asta ar fi însemnat să nu mai livreze energie termică pentru apa caldă a bucureștenilor, spune directorul general al companiei controlate de Ministerul Energiei, Adrian Tudora.

După cum a relatat Profit.ro, prețul spot de la OPCOM al energiei electrice livrate în după-amiaza zilei de duminică, 21 mai, a fost unul negativ, ajungând și la -101,75 lei/MWh pentru intervalul orar 13-14, în urma producției excedentare în raport cu consumul, atât din România, cât și din restul Europei.

CET Vest

CET Vest

Mai prindem și preț negativ. Nu oprim CET-urile în astfel de situații de piață, pentru că acestea produc în cogenerare și agent termic pentru apa caldă a bucureștenilor″, a spus Tudora.

Alternativa ar fi fost să plătească prețuri de excedent semnificativ mai mari pe piața de echilibrare. Pe de altă parte, în astfel de situații, spre deosebire de ELCEN, producătorii de energie regenerabilă nu ies în pierdere, pentru că ceea ce plătesc pentru a li se cumpăra energia în surplus se compensează cu încasările din certificatele verzi primite ca subvenție pentru producție.

CET Vest

CET Vest

Pe perioada de vară, în afara sezonului de încălzire, ELCEN menține în funcțiune, în cea mai mare parte a timpului, două dintre cele patru CET-uri ale sale.

Cererea mică de energie electrică din această perioadă și prețurile angro în scădere semnificativă față de 2022 reprezintă unul dintre factorii care pun presiune intensă pe cash-flow-ul companiei anul acesta, ieșită din insolvență la începutul lunii februarie, după aproape 7 ani.

CET Vest

CET Vest

De asemenea, spre deosebire de anul trecut, ELCEN nu a mai reușit să încheie contracte la termen de vânzare de electricitate, iar faptul că, prin lege, nu participă la mecanismul de achiziție centralizată al OPCOM, s-a transformat din avantaj în slăbiciune. În plus, compania nu mai beneficiază nici de așa-numitul bonus de cogenerare pentru electricitatea produsă, suportat de consumatori pe facturi.

Cea mai mare problemă rămâne însă volumul mare de restanțe la plată al Companiei Municipale Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, pentru agentul termic livrat de ELCEN. La 22 mai, acesta a depășit 1 miliard de lei, din care circa 808 milioane lei reprezintă facturi cu scadența depășită. Pentru aproape 514 milioane lei s-a ieșit și din perioada de grație.

Sursă: ELCEN

Sursă: ELCEN

Datoria s-a acumulat ca urmare a întârzierilor înregistrate de către Primăria Capitalei la plata subvențiilor pentru acoperirea diferenței dintre prețul reglementat practicat de Termoenergetica și cel de furnizare, redus, facturat consumatorilor.

Încă se plătește factura pentru consumul lunii ianuarie″, a precizat șeful ELCEN, în condițiile în care compania a achitat în avans gazele utilizate pentru livrările de energie termică din luna respectivă și face acest lucru și în continuare.

Întrucât nu a reușit să încheie un nou contract de cumpărare de gaze naturale cu Romgaz toamna trecută, ELCEN a fost nevoită să apeleze în iarnă la furnizorii de ultimă instanță (FUI), câte unul pentru fiecare dintre cele patru CET-uri ale sale, până în februarie 2023.

Intenționăm să lansăm o cerere de oferte pentru a încheia un contract de furnizare de gaze pe 1 an de zile″, a mai spus Tudora.

CET Vest

CET Vest

ELCEN beneficiază de prevederea legală potrivit căreia atât producătorii români, cât și furnizorii, sunt obligați să vândă la preț reglementat pentru acoperirea consumului CET-urilor care livrează agent termic pentru populație. Însă după cum a relatat Profit.ro, au apărut dispute de interpretare a legislației, în condițiile în care un producător în cogenerare precum ELCEN folosește aceleași gaze pentru a genera atât energie termică, cât și electrică.

Consumul total anual de gaze al ELCEN este de circa 12 milioane MWh, potrivit lui Tudora.

Luna trecută, ELCEN a încheiat cu Romgaz un contract de peste 290 milioane lei, care stipulează livrarea a circa 1,92 milioane MWh de gaze până pe 31 octombrie 2023, la prețul reglementat de 150 lei/MWh, plus tarif de transport și TVA, după cum a raportat producătorul de gaze, care este și acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din capital.

Presiunea pe fluxul de numerar al ELCEN se manifestă în condițiile în care compania are planuri masive de investiții pe termen mediu și lung în capacități noi de producție, a căror valoare totală fără TVA este estimată la aproape 640 milioane euro. Cel mai important proiect, estimat la 487,5 milioane euro plus TVA, prevede construirea unei noi unități de cogenerare de înaltă eficiență, cu putere instalată electrică de 617 MW și termică de 438 MW, în cadrul CET Sud.

Printre proiecte se numără și instalarea de capacități fotovoltaice pe amplasamentele CET-urilor ELCEN, cu putere instalată însumată de peste 21 MW. La trei dintre cele patru centrale se are în vedere și construirea de electrolizoare de producție de hidrogen, care ar urma să fie utilizat la răcirea generatoarelor. Ideea este ca electroliza să fie realizată în cea mai mare parte cu energia produsă de panourile solare.

″Din punct de vedere social și economic, aceste proiecte sunt de maximă necesitate, având în vedere importanța asigurării energiei electrice și termice la nivelul municipiului București și în sistemul energetic național (SEN). În funcție de evoluția documentelor programatice aferente perioadei 2021-2027, cu perspectiva anului 2030, pentru programele operaționale finanțate sub egida Politicii de Coeziune, Mecanismul EU-ETS sau Programele gestionate de Comisia Europeană, ELCEN intenționează să acceseze sursele de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile prioritare expuse, respectiv: – Fondul de Modernizare, prin programul cheie 5 ”Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare; – Planul Național de Redresare și Reziliență″, se arată într-un document al ELCEN.

Sursă: ELCEN

Sursă: ELCEN

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!