FacebookTwitterLinkedIn

Gazele naturale și energia nucleară sunt combustibili indispensabili pentru tranziția energetică a României și vor continua să aibă acest rol până în 2050 și, probabil și după acest an.

”Reducerea ponderii gazelor naturale în mixul energetic poate avea sens pentru țările complet dependente de importuri, dar cu siguranță nu și pentru România, care, spre deosebire de multe țări din UE, are avantajul de a deține propriile resurse (semnificative) de gaze naturale și se bucură de o dependență redusă de gazele din import”, potrivit unui comunicat al companiei E.ON.

Aceste resurse trebuie folosite pentru a asigura tranziția către un sector energetic fără combustibili fosili, iar acest lucru trebuie făcut într-un termen rezonabil, mai lung decât cel propus de Comisia Europeană.

Abordarea „totul electric” poate fi o soluție pentru țările care nu au propriile rezerve de gaze naturale, dar sunt provocări foarte mari din punct de vedere al costurilor economice și al pregătirii rețelelor.

În România, situația este diferită deoarece, pe lângă rezervele semnificative de gaze naturale, există și o vastă infrastructură de aproape 70.000 de kilometri care deservește industria și consumatorii casnici cu energie termică, apă caldă și apă pentru gătit. 

Împreună cu rețelele existente, tranziția la energia curată poate fi mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor, iar beneficiile pentru consolidarea securității energetice pe termen lung sunt evidente, precizează compania.

Din acest motiv, România trebuie să se concentreze pe investițiile destinate consolidării și extinderii infrastructurii de gaze naturale în acord cu decizia strategică de a considera gazele naturale drept un combustibil de tranziție, în paralel cu accelerarea cercetării rolului pe care infrastructura națională de gaze naturale îl deține în preluarea gazelor verzi și, în special, a hidrogenului.

Trecerea la sisteme de încălzire sustenabile va fi un proces de durată, iar centralele pe hidrogen, alături de pompele de căldură și sistemele alternative de termoficare (precum apele geotermale), sunt printre cele mai promițătoare soluții în acest moment.

Însă nu este posibilă pe termen mediu și chiar lung încălzirea locuințelor doar cu pompe de căldură, în principal din cauză că rețelele de electricitate din România nu au fost proiectate pentru a susține încălzirea a milioane de locuințe. Un al doilea impediment este reprezentat de costul lor ridicat.

„În viitor va trebui însă să renunțăm la gaze naturale, ca și la ceilalți combustibili fosili, și va trebui să înlocuim o parte dintre gaze cu gaze verzi, biometan și hidrogen. Vestea bună este că avem nevoie de o modernizare a infrastructurii de gaz, însă nu este nevoie de o rețea construită de la zero: posibilitatea utilizării hidrogenului în amestec cu gaze naturale sau biometan în actuala infrastructură de transport și distribuție pentru înlocuirea treptată a gazelor naturale sunt soluții pe care deja le testăm în România”, se mai arată în comunicatul companiei germane.