FacebookTwitterLinkedIn

Sondajul anual al Economist Intelligence Unit arată că din cauza dublării ratei inflației, New York şi Singapore sunt catalogate ca fiind cele mai scump oraşe din lume în 2022.

Conform sondajului Economist Intelligence Unit, anul acesta clasamentul celor mai scumpe orașe din lume s-a modificat față de cel de anul trecut, informează The Guardian.

Așadar, liderul de anul trecut în acest top, Tel Aviv, a coborât pe locul al treilea, în timp ce Sydney a ajuns în top 10, iar Moscova şi St. Petersberg au urcat 88 de locuri, în urma sancţiunilor şi preţurilor mari ale petrolului, se arată în raportul EIU privind costul vieţii la nivel mondial, scrie news.ro.

Capitala Venezuelei, Caracas, înregistrând o creştere a preţurilor de 132% în 2022, a fost cu mult în scădere faţă de rata hiperinflaţiei din 2019, de peste 25.000%, dar care a rămas prea mare pentru a fi inclusă în sondaj. Inflaţia medie de 8,1% în monedă locală a fost cea mai ridicată din mai mult de două decenii în care au fost realizate sondajele, şi cu 3,5% mai mult faţă de anul trecut şi 1,9% în 2020.

O monedă mai puternică a fost unul dintre factorii pentru care oraşele au urcat în clasament. Şase dintre cele mai scumpe oraşe (după cele două oraşe ruseşti) au fost oraşe din SUA, conduse de Atlanta, care a trecut de pe locul 42 pe locul 46 în clasamentul celor 172 de oraşe incluse în sondaj. Dolarul american s-a consolidat brusc faţă de aproape toate monedele, deoarece Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor şi a semnalat mai multe creşteri viitoare.

Oraşele din ţările în care moneda lor a scăzut s-au numărat printre cele care au coborât pe lista celor mai scumpe oraşe. Tokyo şi Osaka din Japonia s-au numărat printre cele zece oraşe care au avut cele mai mari scăderi, ajungând pe locurile 37 şi respectiv 43, faţă de locurile 13 şi 10, pe care le-au ocupat în 2021.
Stockholm şi Luxemburg au coborât cel mai mult în sondaj, ambele pierzând 38 de locuri, ajungând pe 99 şi 104. Oraşul sirian Damasc şi oraşul Tripoli din Libia şi-au păstrat locurile de cele mai ieftine oraşe.

Poziţia oraşului Singapore în fruntea clasamentului a reprezentat o mică surpriză. Oraşul-stat a fost al doilea cel mai scump oraş în 2021 şi numărul 1 în opt din ultimii 10 ani. Anul acesta a fost prima dată când New York a fost clasat pe locul 1.

Cele trei oraşe din Marea Britanie incluse în sondaj au coborât toate în clasament, Londra fiind acum pe locul 28, în comparaţie cu poziţia 17, pe care a ocupat-o în 2021. Edinburgh s-a clasat pe locul 46, în scădere de la 27, iar Manchester este pe locul 73, comparativ cu locul 41, pe care s-a clasat anul trecut.

Oraşele australiene au urcat în general în clasament, Sydney urcând de pe locul 14, ocupat anul trecut, pe locul 10 în 2022. Melbourne a urcat pe locul 15 de pe locul 16 anul trecut, în timp ce Brisbane este pe locul 32, de la 36. În schimb, Perth a coborât două locuri, până pe 73.

Creşterea inflaţiei la nivel global şi invazia lansată de Moscova în Ucraina au cauzat întreruperi ale aprovizionării cu mărfuri-cheie, în special alimente. Sancţiunile ulterioare impuse Rusiei au determinat creşteri suplimentare ale preţurilor la petrol, gaze şi alte surse de energie.

Creşterea preţurilor combustibului a reprezentat cel mai mare factor pentru o inflaţie ridicată. În medie, un litru de combustibil a fost cu 22% mai scump în moneda locală decât cu un an în urmă.

Preţurile gazelor şi energiei electrice au fost cu 29% mai mari în oraşele din vestul Europei, sau aproape triplu faţă de creşterea medie de 11% la nivel global, în timp ce regiunea se străduia să găsească alternative la energia rusă.

Conform EIU, creşterile costurilor se vor atenua în 2023, în lipsa unor calamităţi neprevăzute, pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor elimină o parte din presiunea cererii şi blocajele lanţului de aprovizionare încep să se atenueze.