2.5 C
București
marți, ianuarie 31, 2023

Energie – Efectul instabilității legislației energetice. România, pe locul 2 în topul litigiilor înregistrate la ICSID. Anul viitor aproape sigur e pe locul 1 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Instabilitatea cadrului legislativ din energie, domeniu în care în mai puțin de un an au fost adoptate peste 10 OUG-uri și legi a afectat grav mediul investițional din România, dovadă faptul că ocupă poziția a doua, după Peru, ca număr de cazuri înregistrate în acest an la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID), de pe lângă Banca Mondială.

Trei din cele patru litigii înregistrate în 2002 împotriva statului român (inițiatori: Aderlyne Limited, Clara Petroleum Ltd și KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft) vizează domeniul energetic, două dintre acestea fiind deschise de companii din domeniul energiei regenerabile.

De altfel, 4 din cele 6 litigii deschise (de Aderlyne Limited, KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft, EP Wind Project Six Ltd și Fin.Doc S.r.l.) în ultimii 3 ani la ICSID provin din sectorul energiei regenerabile.

Instabilitatea cadrului legislativ din energie, domeniu în care în mai puțin de un an au fost adoptate peste 10 OUG-uri și legi a afectat grav mediul investițional din România, dovadă faptul că ocupă poziția a doua, după Peru, ca număr de cazuri înregistrate în acest an la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID), de pe lângă Banca Mondială. Nu mai puțin de 8% din totalul celor 50 de litigii înregistrate în 2022 la ICSID provin din România.

Trei din cele patru litigii înregistrate în 2002 împotriva statului român (inițiatori: Aderlyne Limited, Clara Petroleum Ltd și KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft) vizează domeniul energetic, două dintre acestea fiind deschise de companii din domeniul energiei regenerabile. De altfel, 4 din cele 6 litigii deschise (de Aderlyne Limited, KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft, EP Wind Project Six Ltd și Fin.Doc S.r.l.) în ultimii 3 ani la ICSID provin din sectorul energiei regenerabile.

În primă fază, un grup de dezvoltatori de parcuri fotovoltaice au reclamat, în 2018, statul român la ICSID, acuzând România de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori.

De atunci, procesele au continuat. În total, România a fost reclamată la ICSID pentru nerespectarea tratatului Carta Energiei, în 5 proceduri de arbitraj, de către investitori în energie regenerabilă din Austria, Cipru, Germania, Italia, Olanda, Grecia, Cehia, Luxemburg, Marea Britanie și Turcia. Profit.ro a relatat pe larg despre aceste spețe, inclusiv aici, aici și aici.

Aproape sigur, anul viitor, România se va situa detașat pe primul loc în topul litigiilor deschise la Centrul de pe lângă Banca Mondială.

Relația dintre investitorii în energie regională și statul român este, în prezent, una extrem de tensionată. În urma votării recente a legii de adoptare a ordonanței de urgență 119, cele două asociații ale producătorilor de energie regenerabilă din România, Patres și RWEA, au făcut “un Apel public, de forță majoră, către Președintele României, Guvern și Parlament, cu solicitarea expresă de a lua măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investițiilor existente în regenerabile și oprirea imediata a investițiilor în capacități noi”.

Motivul: modificarea radicală, în Plenul Camerei Deputațilora modului de calcul al supraimpozitării pentru producătorii din energie. Dacă până acum în formulă de calcul erau recunoscute și cheltuielile cu achiziția de energie necesară pentru onorarea contractelor atunci când sursă de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus), în formulă nouă adoptată de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decât atât, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procent de maxim 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condițiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de circa 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare.

“Ce înseamnă noile prevederi aprobate de deputați în cazul producătorilor de energie regenerabilă? Dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ține cont de cheltuieli, aceștia vor intră automat pe pierderi. Vorbim de o formă mascată de NAȚIONALIZARE ! Practic, se aruncă în aer capacități operaționale din surse regenerabile (eolian și solar) de cca 4400 de MW”, susțin cele două asociații.

În ceea ce privește topul litigiilor deschise la ICSID la nivel global, doar Peru, cu 5 litigii înregistrate în 2022, depășește România, iar singura țară care mai are un număr mai mare de 2 cazuri înregistrate în acest an la ICSID este Spania (cu 3 litigii).

Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor investiționale (ICSID) este o instituție internațională de arbitraj înființată în 1966 pentru soluționarea disputelor juridice și concilierea dintre investitorii internaționali și state. ICSID face parte din Grupul de instituții asociat Băncii Mondiale și este finanțat de aceasta. ICSID este o instituție autonomă, multilaterală specializată, menită a încuraja fluxul internațional de investiții și a atenua riscurile necomerciale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!