12.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Energie – Energia eoliană a depășit centralele pe gaz pentru prima dată în Europa, anul trecut – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Producția de energie electrică din combustibili fosili în Europa a înregistrat un declin record, de 19%, în 2023, comparativ cu 2022, producția centralelor electrice cu funcționare pe gaz a scăzut cu 15% iar producția de electricitate din cărbune s-a redus cu 26%, se arată în raportul Ember.

În același timp, producția de energie eoliană a crescut anul trecut cu 13%, fiind responsabilă pentru 18% din mixul energetic din Europa.

Scăderea generării de electricitate din combustibili fosili și majorarea producției de energie regenerabilă și nucleară a dus la un declin de 19% al emisiilor de carbon din sectorul energiei.

Producția de energie eoliană în Europa a depășit pentru prima centralele pe gaz, anul trecut, pe fondul scăderii generării de electricitate din combustibili fosili, ceea ce a dus la reducerea emisiilor de carbon ale regiunii, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei și energiei Ember, transmite Reuters.

Europa majorează generarea de energie regenerabilă ca partea a eforturilor de a renunța la combustibilii din Rusia și de a-și îndeplini obiectivele climatice. UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050, scrie Agerpres.

Producția de energie electrică din combustibili fosili în Europa a înregistrat un declin record, de 19%, în 2023, comparativ cu 2022, producția centralelor electrice cu funcționare pe gaz a scăzut cu 15% iar producția de electricitate din cărbune s-a redus cu 26%, se arată în raportul Ember. În același timp, producția de energie eoliană a crescut anul trecut cu 13%, fiind responsabilă pentru 18% din mixul energetic din Europa.

„Europa se îndreaptă spre renunțarea la folosirea cărbunelui, au fost patru ani la rând în care a scăzut producția centralelor electrice cu funcționare pe gaz și ne așteptăm ca tendința să continue”, a afirmat într-un interviu Dave Jones, director în cadrul Ember.

Scăderea generării de electricitate din combustibili fosili și majorarea producției de energie regenerabilă și nucleară a dus la un declin de 19% al emisiilor de carbon din sectorul energiei. Datele Ember arată că centralele electrice cu funcționare pe gaz au furnizat anul trecut aproape 17% din electricitatea utilizată în Europa, iar cărbunele ușor peste 12%.

De asemenea, energia nucleară a fost în 2023 cea mai importanta sursă de electricitate, fiind responsabilă pentru aproape 23% din electricitatea utilizată în Europa, iar energia solară pentru 9%.

Per total, energia regenerabilă combinată a fost în 2023 responsabilă pentru 44% din electricitatea utilizată în Europa, un nivel record.

Cererea de electricitate a scăzut anul trecut cu 3,4%, în urma reducerii consumului în sectorul industrial și a vremii blânde, dar Dave Jones susține că în acest an va crește cererea de electricitate, pe fondul sporirii utilizării dispozitivelor de încălzire și a mașinilor alimentate cu electricitate.

„Energia regenerabilă trebuie să țină ritmul cu majorarea cererii, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice”, a adăugat Jones.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!