FacebookTwitterLinkedIn

Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD) vrea să modernizeze echipamentele pescarilor comerciali cu dispozitive inteligente recunoscute de autorități.

În prezent, singurele dispozitive inteligente folosite în pescuitul din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) sunt talienele submersibile ce dețin sisteme de urmărire.

Cele 12 taliene submersibile achiziționate în anul 2015 prin două proiecte europene, în valoare totală de apeoximativ 4 milioane de lei, au 24 de balize inteligente care semnalizează și care pot fi găsite oriunde și oricând, datorită emițătoarelor pe care le încorporează.

„Balizele emit un semnal ce apare pe ecranul pe care sunt urmărite navele. Și Poliția de Frontieră, și Agenția de Pescuit, Administrația Rezervației știu unde se află echipamentul și al cui este. Sunt foarte bune pentru perioadele în care nu e vizibilitate, fiindcă poți ajunge direct la talian (semnalizat de baliză, n.red.), fără să ai probleme”, a declarat președintele FOPPDD, Dan Verbina.

El a mai spus că aceste sisteme sunt utilizate de pescarii din toată Europa, mai puțin însă în România.

Odată cu proiectele europene derulate acum șapte ani, FOPPDD a început și o investiție prin care dorea înlocuirea tuturor autorizațiilor deținute de pescari cu un cod QR recunoscut de autorități și de centrele de preluare a peștelui, proiect ce ar urma să fie reluat.

„Intenționăm să schimbăm sistemul de înregistrare și de gestiune a fiecărui punct de colectare, astfel încât pescarul să nu mai aibă nevoie de atâtea hârtii, să aibaă doar un telefon în care să existe autorizația de pescuit, licența, un cod QR pentru toate controalele. La punctul de colectare, pune codul QR la cântar, pune codul peștelui, iar capturile se înregistrează în sistemul punctului de colectare, dar și la autorități. (…) Se pot monitoriza în timp real cantitățile de pește de pe tot arealul rezervației”, a menționat președintele Verbina.

De-a lungul timpului, pescarii comerciali din Deltă au criticat în mod repetat autoritățile din cauza numărului mare al hârtiilor pe care trebuie să le aibă la ei pentru a le dovedi autorităților care-i controlează că-și desfășoară legal activitatea.