6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Energie – FOTO E.ON România continuă testele cu hidrogen pe aragazele și centralele cu gaz ale populației – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Operatorul român de distribuție a gazelor naturale Delgaz Grid, parte a grupului german de utilități E.ON, începe luna aceasta teste de verificare a funcționării instalațiilor și aparatelor de profil existente cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) și la clienții casnici din localitatea Gornești...

După aceasta, va fi oprită alimentarea cu gaze naturale, iar la instalația de utilizare a clientului va fi conectată o butelie de amestec gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) gata pregătită și va fi vehiculat acest amestec prin instalație și aparate de utilizare...

În localitatea Dârlos din județul Sibiu au fost finalizate testele acasă la cei 50 de clienți selectați, rezultatele fiind conform așteptărilor, respectiv toate aparatele funcționând fără nici o problemă cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%)...

Operatorul român de distribuție a gazelor naturale Delgaz Grid, parte a grupului german de utilități E.ON, începe luna aceasta teste de verificare a funcționării instalațiilor și aparatelor de profil existente cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) și la clienții casnici din localitatea Gornești, județul Mureș.

Compania a selectat în acest scop câteva zeci de clienți care locuiesc în localitatea mureșeană, care devine astfel prima din România cu rețea de distribuție a gazelor naturale din oțel unde se vor face astfel de teste.

Dârlos, din județul Sibiu, a fost prima localitate din țară unde s-au realizat astfel de teste pe rețea din polietilenă.

″Proiectul nostru pune România pe harta țărilor care fac pași concreți în utilizarea hidrogenului drept combustibil pentru un viitor sustenabil în domeniile încălzirii, transportului și pentru industrie. Mă bucur că, în etapele pe care le-am parcurs până în prezent, am beneficiat de deschidere și sprijin din partea autorităților și mai ales a clienților noștri, care au acceptat să participe la teste. Dârlosul și Gorneștiul vor rămâne în istoria energeticii ca primele localități din România unde s-a testat utilizarea hidrogenului în amestec cu gaze naturale″, a declarat directorul general al Delgaz Grid, Cristian Secoșan.

Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (țevi, aparate de utilizare etc) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc) nu vor fi modificate pentru acest proces.

Delgaz Grid precizează că, în casele clienților, va fi practic replicat exact ceea ce s-a realizat în poligonul de la Mediaș și la Dârlos, în județul Sibiu.

Înainte de toate va fi efectuată o verificare riguroasă a întregii instalații de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, cu o firmă autorizată ANRE, pentru a se asigura că acestea sunt etanșe și funcționează corespunzător. De asemenea, vor fi analizate gazele de ardere. După aceasta, va fi oprită alimentarea cu gaze naturale, iar la instalația de utilizare a clientului va fi conectată o butelie de amestec gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) gata pregătită și va fi vehiculat acest amestec prin instalație și aparate de utilizare.

″Vom verifica parametrii de funcționare ai aparatelor de utilizare și vom măsura concentrația gazelor de ardere. Ulterior, vom face același lucru la revenirea pe gaze naturale, ca să asigurăm clientul că aparatele nu au fost afectate in niciun fel de amestecul utilizat. Testele durează câteva ore, iar după încheierea acestora va fi reluată alimentarea cu gaze naturale din rețea″, a explicat dr. Cristian Călin, manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

La final, specialiștii Delgaz Grid vor efectua, din nou, o verificare a instalației de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a se asigura că totul funcționează perfect. Compania va suporta atât costul ambelor verificări, cât și al utilităților necesare pentru efectuarea testelor: gaze naturale, apă, electricitate.

FOTO E.ON România continuă testele cu hidrogen pe aragazele și centralele cu gaz ale populației

Testele sunt realizate de specialiștii Delgaz Grid, care au dobândit experiență și certificare în Germania, unde au testat la DVGW/EBI (Der Deutsche Verein des Gas und Wasserfaches/EBI Engler Bunte Institute), o prestigioasă instituție tehnico-științifică care funcționează în cadrul Institutului de Tehnologie din Karlsruhe, amestecuri de gaze naturale cu diferite adaosuri de hidrogen pe diferite sisteme de ardere: centrale termice, convectoare, aragaze, arzătoare din sobe de încălzit și gătit.

Testarea în condiții reale la clienți reprezintă prima parte din etapa a 2-a a proiectului 20HyGrid, lansat în premieră în România în toamna anului trecut.

În localitatea Dârlos din județul Sibiu au fost finalizate testele acasă la cei 50 de clienți selectați, rezultatele fiind conform așteptărilor, respectiv toate aparatele funcționând fără nici o problemă cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). Compania începe pregătirile pentru ultima parte din etapa a 2-a din această localitate, respectiv testarea amestecului de gaze naturale și hidrogen prin introducerea acestuia direct în rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

Delgaz Grid și-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuințelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfășoară în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 și urmărește să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România.

Instalațiile de utilizare ale consumatorilor și elementele componente ale sistemului de distribuție nu vor fi modificate pentru acest proces. Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarele proiecte și pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii, inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere și a hranei.

Printre promotorii și susținătorii proiectului 20HyGrid se numără: Ministerul Energiei, Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, Asociația pentru Energia Hidrogenului și Asociația Energia Inteligentă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!