-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Energie – FOTO Mini-reactoare nucleare americane: Partenerul SNN la proiect a pus în funcțiune un parc fotovoltaic de 80 MW pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Grupul clujean E-INFRA al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, partener cu Nuclearelectrica (SNN) la proiectul de instalare de reactoare nucleare modulare mici (SMR) dezvoltate de americanii de la NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești...

″A fost pus în funcțiune noul parc fotovoltaic Doicești – Șotânga cu o putere instalată de 80 MW, parte a complexului energetic de la Doicești, care va include și prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa, a doua după SUA.

România are aproape 27 ani de experiență în operare sigură în domeniul nuclear, suntem pe locurile 1 și 3 în ceea ce privește factorul de capacitate, din peste 440 reactoare în operare la nivel global, avem un reglementator experimentat și o industrie pregatită să contribuie la dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici.

Grupul clujean E-INFRA al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, partener cu Nuclearelectrica (SNN) la proiectul de instalare de reactoare nucleare modulare mici (SMR) dezvoltate de americanii de la NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, pe care îl deține în proprietate, a pus în funcțiune un parc fotovoltaic cu putere instalată de 80 MW pe amplasament.

Proiectul fusese anunțat anterior de Profit.ro.

″A fost pus în funcțiune noul parc fotovoltaic Doicești – Șotânga cu o putere instalată de 80 MW, parte a complexului energetic de la Doicești, care va include și prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa, a doua după SUA. Complexul energetic de la Doicești va demonstra complementaritatea celor două surse curate de energie – nucleară și regenerabilă – și va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o nouă viziune asupra surselor de generare pentru Sistemul Energetic Național al viitorului″, anunță E-INFRA.

Prin noul parc fotovoltaic a fost repusă în circuit o suprafață extinsă din depozitele de cenușă rezultate din exploatarea fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, prin utilizarea acestora pentru parcul fotovoltaic.

Unitatea de producție de energie solară este compusă din peste 123.000 de panouri bifaciale monocristaline, cu o durată de viață de 25 de ani, fiind construită pe o suprafață de peste 115 hectare. Parcul fotovoltaic este racordat la Sistemul Energetic Național prin cele două stații de transformare 110/20 kV, Șotânga și Doicești.

″Energia produsă în centralele fotovoltaice va asigura puterea necesară tuturor echipamentelor și utilajelor folosite în execuția viitoarei centrale SMR de la Doicești, precum și energia necesară asigurării serviciilor interne ale centralei SMR, după punerea acesteia în funcțiune″, se mai menționează în comunicat.

FOTO Mini-reactoare nucleare americane: Partenerul SNN la proiect a pus în funcțiune un parc fotovoltaic de 80 MW pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești

Pentru amplasamentul parcului au fost realizate lucrări de stabilizare a depozitelor de cenușă rezultate din exploatarea cărbunelui, cu respectarea legislației din domeniul protecției mediului ale Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). În proces s-au respectat standardele de izolare a fostelor depozite, folosindu-se geotextile biodegradabile și un strat de pământ, pentru a împiedica contactul resturilor de cenușă cu mediul înconjurător, precizează E-INFRA.

Odată cu maturizarea proiectului SMR, parcul fotovoltaic va intra în patrimoniul RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea tehnologiei SMR în România înființată de SNN și Nova Power&Gas din grupul E-INFRA. 

“Complexul Energetic nuclear – fotovoltaic de la Doicești marchează încă o bornă din parcursul planificat al proiectului care, pe lângă asigurarea de energie verde și siguranța în alimentarea șantierului, aduce și mai multă încredere investitorilor acestui proiect”, a declarat Teofil Mureșan, CEO E-INFRA.

„Proiectul Complexului Energetic de la Doicești este un exemplu de colaborare națională și internațională în vederea dezvoltării unui model de viitor pentru generarea de energie curată, sustenabilă, care să ofere multiple beneficii pentru comunitate și pentru mediul economic-industrial. Noul complex energetic va demonstra nu numai complementaritatea acestor două surse de energie curată, nucleară și fotovoltaică, dar va aduce și multiple beneficii socio-economice în zonă. Prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă și eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doicești un adevarat hub industrial, cu potențialul de a atrage noi investitori în zona. România are aproape 27 ani de experiență în operare sigură în domeniul nuclear, suntem pe locurile 1 și 3 în ceea ce privește factorul de capacitate, din peste 440 reactoare în operare la nivel global, avem un reglementator experimentat și o industrie pregatită să contribuie la dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici. Avem toate atuurile să dezvoltam un proiect sigur, eficient, care să pună România, și implicit Doicești, pe harta mondială a proiectelor energetice ale viitorului”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General S.N. Nuclearelectrica SA.

″Colaborăm strâns cu autoritățile și comunitatea locală pentru a asigura o dezvoltare transparentă și durabilă a amplasamentului de la Doicești, din dorința de a transforma zona într-un hub energetic cu valoare adăugată pentru comunitate. Energia produsă în centralele fotovoltaice va contribui, alături de energia produsă de viitoarea Centrală SMR de la Doicești, la  dezvoltarea socio-economică a zonei, la bunăstarea populației, precum și la creșterea securității energetice a României și la reducerea emisiilor de CO2”, a declarat Marius Dănilă, CEO RoPower.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!