11 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Energie – FOTO Ministrul Energiei anunță ce pregătește la Hidroelectrica, „unul dintre subiectele cele mai complicate asumate în mandatul de ministru”. Investiții începute înainte de 1989 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministrul Energiei anunță că s-a ocupat astăzi și de "unul dintre subiectele cele mai complicate asumate în mandatul de ministru", respectiv proiectele hidrocentralelor executate în mare măsură, investiții începute în bună parte înainte de 1989.

Profit.ro a anunțat recent că unul dintre veteranii industriei financiar-bancare și ai pieței de capital din România, care a lucrat la Banca Națională a României (BNR) și înainte de schimbarea de regim din decembrie 1989, a fost propus pentru poziția de reprezentant al acționarilor minoritari în Consiliul de Supraveghere al companiei de stat Hidroelectrica (H2O)...

Ministerul Energiei, care controlează Hidroelectrica cu circa 80% din capital, i-a propus pentru mandate pline pe administratorii provizorii pe care i-a sprijinit până acum, respectiv Petre Nicolescu și Cristian Stoina.

Ministrul Energiei anunță că s-a ocupat astăzi și de „unul dintre subiectele cele mai complicate asumate în mandatul de ministru”, respectiv proiectele hidrocentralelor executate în mare măsură, investiții începute în bună parte înainte de 1989.

„Echipa Hidroelectrica, împreună cu experții ministerului, este pe deplin angajată să facă progrese, după ani de blocaje. Am analizat fiecare proiect în parte, stabilind priorități pentru a maximiza eficiența și impactul fiecărei investiții, de la Pașcani la Răstolița și Bumbești-Jiu.

Am asumat termene și am identificat punctele sensibile. Voi lăsa faptele să vorbească”, spune acesta, sugerând că va accelera aceste proiecte.

FOTO Ministrul Energiei anunță ce pregătește la Hidroelectrica,

Profit.ro a anunțat recent că unul dintre veteranii industriei financiar-bancare și ai pieței de capital din România, care a lucrat la Banca Națională a României (BNR) și înainte de schimbarea de regim din decembrie 1989, a fost propus pentru poziția de reprezentant al acționarilor minoritari în Consiliul de Supraveghere al companiei de stat Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România.

FOTO Ministrul Energiei anunță ce pregătește la Hidroelectrica,

În prezent, dintre cei 9 membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) al companiei, 3 au mandate provizorii. La AGA convocată pe 22 ianuarie vor trebui aleși membri CS cu mandate de 4 ani pentru a ocupa cele 3 poziții provizorii menționate.

Ministerul Energiei, care controlează Hidroelectrica cu circa 80% din capital, i-a propus pentru mandate pline pe administratorii provizorii pe care i-a sprijinit până acum, respectiv Petre Nicolescu și Cristian Stoina.

Cel mai proaspăt membru provizoriu al CS, Ana Bobircă, a fost propusă pentru un mandat de 4 ani de către fondurile de pensii private AZT Viitorul Tau, AZT Moderato si AZT Vivace, administrate de Allianz Țiriac Pensii Private.

Există și un al doilea candidat din partea acționariatului minoritar al Hidroelectrica, în persoana lui Nicolae Petria, care a fost propus de către un deținător de titluri H2O persoană fizică, Constantin Frâncu. Acesta, care are acțiuni și la Romgaz, l-a propus pe Petria și pentru board-ul producătorului român de gaze controlat de stat, anul trecut, însă fără succes. 

Nicolae Petria (69 de ani) este din 2020 președinte al Consiliului de Supraveghere și al Comitetului de Audit al Transilvania Leasing și Credit IFN SA, compania de profil controlată de Transilvania Investments Alliance, fostul SIF Transilvania (SIF3). În 2022 a fost consilier al directorului general al Transilvania Investments Alliance, după ce fusese membru (2017-2020) și vicepreședinte (2020-2021) al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania.

Nicolae Petria - Foto: ULB Sibiu

Nicolae Petria – Foto: ULB Sibiu

Nicolae Petria a lucrat la BNR începând cu anul 1988, fiind director adjunct al sucursalei Sibiu a băncii centrale în perioada 1990 – 1999. În sectorul bancar, candidatul pentru CS al Hidroelectrica a mai fost CEO al Băncii Carpatica (1999-2001), branch manager la Banca Țiriac (ulterior HBV Țiriac și Unicredit Țiriac, între 2004 și 2010), membru (2010-2012) și președinte (2012-2015) al Consiliului de Supraveghere al Băncii Carpatica.

Petria a mai lucrat, pe poziții de conducere, la Turism Felix SA, Casa Albă Independența SA, Imocredit SA și Moara Cibin SA.

Între 2012 și 2016 a fost prodecan al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, unde a predat în calitate de conferențiar doctor în perioada 2010-2021.

Hidroelectrica, controlată de Ministerul Energiei cu 80% din capital, a terminat primele 9 luni ale anului trecut cu profit net de 5,18 miliarde lei, cu 42% mai mare față de perioada similară din 2022. Producția de energie a companiei a avansat cu 38%, la 14,1 GWh, grație hidraulicității ridicate, ducând veniturile Hidroelectrica la peste 9,5 miliarde lei, cu 32% deasupra nivelului din ianuarie-septembrie 2022.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!