21.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Energie – FOTO Titan Power, în linie dreaptă pentru viitoarea centrală Titan. „Prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru agent termic în București. 10 ani de când fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi. ” – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Titan Power SA este firma responsabilă pentru implementarea proiectului „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență” pe terenul CET Titan București, având o capacitate instalată de până la 50 de MWe.

Anul viitor se împlinesc 10 ani de când fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi.

Imediat după obținerea ultimelor documente necesare (Autorizație de Desființare / Autorizație de Construire), care vor fi finalizate în anul 2024, se va trece la etapa de achiziție a lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificare, ulterior, la calificarea și obținerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei.

Centrala de cogenerare CET Titan intră în linie dreaptă, anunță Ministerul Energiei. Titan Power SA este firma responsabilă pentru implementarea proiectului „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență” pe terenul CET Titan București, având o capacitate instalată de până la 50 de MWe.

Această centrală va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator, care vor utiliza atât gaz metan, cât și amestecuri cu hidrogen, oferind astfel cea mai modernă și automatizată soluție pentru sistemul de termoficare din Capitală.

Pentru proiectul „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență” au fost deja parcurse etapele: Studiu de Fezabilitate, Studiul de Racordare la RED, obținerea tuturor avizelor conform Certificatului de Urbanism (CU), inclusiv Acordul Tehnic de Racordare (ATR) pentru conectarea la rețea.

Titan Power a demarat acum faza de autorizare a lucrărilor de demolare și construcție în vederea pregătirii pentru achiziționarea lucrărilor la Centrala Electrică de Termoficare – CET Titan București.

„Este prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în București. Anul viitor se împlinesc 10 ani de când fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi. Acum venim cu un proiect modern, la cele mai noi standarde, care va furniza căldură și apă caldă pentru cartierele Titan și Pantelimon, dar și energie electrică.

Lucrăm și la alte proiecte la Ministerul Energiei și ELCEN, inclusiv folosirea energiei geotermale pentru sistemul de termoficare al Bucureștiului. Dacă Oradea a reușit să facă asta, trebuie să reușim și noi, cu toate resursele aflate la dispoziție”, spune Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: 

Imediat după obținerea ultimelor documente necesare (Autorizație de Desființare / Autorizație de Construire), care vor fi finalizate în anul 2024, se va trece la etapa de achiziție a lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificare, ulterior, la calificarea și obținerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei. Aceste ultime etape sunt planificate pentru sfârșitul anului 2026.

Profit.ro a anunțat luna trecută că Titan Power SA, companie controlată indirect de Ministerul Energiei, înființată cu mai bine de 4 ani și jumătate în urmă în scopul construirii unei centrale noi de producție de energie electrică și termică în cogenerare pe gaze naturale în cartierul bucureștean omonim, a primit aviz tehnic de racordare (ATR) pentru proiect din partea operatorului sistemului energetic național, Transelectrica.

Avizul stipulează ca termen estimativ de punere în funcțiune anul viitor, deși, într-un document anterior al companiei, din prima parte a anului, se afirma că ″perioada estimativă de implementare este de aproximativ 3 ani de la selectarea antreprenorului general până la punerea în funcțiune″.

Sursă: Titan Power

Sursă: Titan Power

Noua centrală, menită să îmbunătățească alimentarea cu căldură și apă caldă în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să întărească securitatea aprovizionării cu electricitate a Capitalei, este gândită să aibă o putere instalată electrică de 48,5 MW și una termică de 39,5 MW. ATR-ul prevede o putere electrică aprobată de 48,75 MW, în document menționându-se și necesitatea extinderii stației de transformare 110 kV Titan, în care va fi racordată noua unitate de producție.

Titan Power SA a fost înființată în martie 2019 și este controlată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cu 67,3% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia Electrocentrale Grup. Ambele societăți acționare sunt deținute integral de către Ministerul Energiei.

Compania dezvoltatoare a lansat foarte recent și o procedură de achiziție publică în vederea contractării de servicii de proiectare pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, precum și pentru întocmirea proiectului tehnic de execuție.

Valoarea totală a investiției în noua centrală era estimată la începutul anului la 301,44 milioane lei (circa 61 milioane euro) plus TVA.

Studiul de fezabilitate al centralei a fost finalizat toamna trecută. Inițial se avea în vedere posibilitatea de a se proiecta o centrală în trigenerare, care să producă și agent de refrigerare pentru jucătorii din industria food&drinks, însă în cele din urmă s-a renunțat la idee. ″Cele 5 grupuri de cogenerare ce se vor instala ȋn cadrul noii centrale vor avea echipare, astfel ȋncât, ȋn concordanță cu dezvoltarea ulterioară, se va putea utiliza drept combustibil hidrogenul, ce nu are nici un impact negativ asupra mediului″, se afirmă în documentele Titan Power.

CET Titan, construită în anii ’60, a fost scoasă din funcțiune în 2014, din cauza uzurii fizice și morale avansate. În 2017 a fost finalizată demolarea centralei și dezafectarea amplasamentului. Terenul, care s-a aflat în proprietatea Electrocentrale Grup și a fost introdus în capitalul Titan Power ca aport în natură, beneficiază de posibilitate de racordare facilă la rețelele de gaze, apă și energie electrică, aflate în proximitate.

Sursă: Titan Power

Sursă: Titan Power

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!