9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Energie – Gazul azer va fi înmagazinat în Ungaria. Romgaz, care deține peste 90% din capacitatea de depozitare autohtonă, are deja semnat un contract cu Socar – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ungaria, care deține spații de înmagazinare mult peste nivelul consumului intern și de 2 ori peste cele din România, se află într-o poziție privilegiată din acest punct de vedere.

Acesta este motivul pentru care Azerbaidjanul, principala sursă alternativă de gaze identificată de statele europene, cel puțin de cele din Europa Centrală și de Est, și Ungaria sunt aproape să încheie unui contract pentru stocarea a 50 de milioane de metri cubi de gaz.

Mai este interesant România este unul dintre cele patru state membre ale Uniunii Europene care în 2022 a beneficiat de livrări suplimentare de gaze din Azerbaidjan prin conducta Trans Adriac Pipeline (TAP), comparativ cu anii precedenți.

Infrastructura, în special cea de transport, dar și cea de stocare, este cea mai importantă provocare a statelor europene după renunțarea la gazul rusesc. Dacă surse de gaze alternative pot fi identificate, transportul și stocarea lor pe perioada de iarnă, pentru a evita congestiile, sunt mai dificile. Ungaria, care deține spații de înmagazinare mult peste nivelul consumului intern și de 2 ori peste cele din România, se află într-o poziție privilegiată din acest punct de vedere.

Acesta este motivul pentru care Azerbaidjanul, principala sursă alternativă de gaze identificată de statele europene, cel puțin de cele din Europa Centrală și de Est, și Ungaria sunt aproape să încheie unui contract pentru stocarea a 50 de milioane de metri cubi de gaz. Anunțul a fost făcut de ministrul maghiar al afacerilor externe și al comerțului, Peter Szijarto.

De ce este important Și compania românească de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, și Socar Trading, filiala companiei naționale petroliere Socar a Azerbaidjanului, au semnat în capitala statului caucazian un contract pe un an de import de gaze azere în România, care prevede livrări de până la un miliard de metri cubi. Iar Romgaz deține, prin Depogaz, peste 90% din capacitatea de depozitare de 3,3 TWh a României.

Mai este interesant România este unul dintre cele patru state membre ale Uniunii Europene care în 2022 a beneficiat de livrări suplimentare de gaze din Azerbaidjan prin conducta Trans Adriac Pipeline (TAP), comparativ cu anii precedenți. Anul trecut, statul asiatic a exportat în UE o cantitate de 11,4 miliarde metri cubi de gaze, acestea ajungând în Grecia, Italia, Bulgaria și România.

„Europa continuă să se confrunte cu o criză energetică severă. Prețurile au crescut vertiginos și, în multe cazuri, securitatea aprovizionării a fost amenințată. Facem tot posibilul să obținem cât mai mult gaz natural din cât mai multe surse pentru a garanta aprovizionarea cu energie a țării”, a declarat Szijarto, citat de agenția azeră Trend..

Potrivit lui Peter Szijarto, Azerbaidjanul este una dintre cele mai importante surse de diversificare a aprovizionărilor.

„Am încheiat toate acordurile necesare cu prietenii noștri azeri, care vor începe să furnizeze gaze naturale Ungariei anul acesta. În prima etapă vom primi gaze în valoare de 100 de milioane de metri cubi până la sfârșitul anului. De fapt, suntem aproape de încheierea unui contract pentru depozitarea a 50 de milioane de metri cubi de gaz”, a adăugat ministrul maghiar.

Anterior, Peter Szijjarto a spus că cele două țări au un punct de vedere politic comun cu privire la încheierea unui contract pentru furnizarea a 1-2 miliarde de metri cubi pe an. Ministrul și-a exprimat speranța că împreună cu prietenii români, bulgari, turci și sârbi, precum și cu Grecia și Slovacia, va fi posibilă modernizarea infrastructurii energetice regionale, astfel încât țara să poată accesa surse alternative de aprovizionare cu energie.

Azerbaidjan, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au semnat, pe 25-26 aprilie, la Sofia, un acord de amploare pentru a asigura o nouă rută de livrare de gaz azer prin teritoriul celor șase țări către Europa Centrală.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!