30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Energie – GRAFIC Sfârșitul iernii. Cantitatea de gaze înmagazinată astăzi, mult peste cea extrasă – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Companie turcă de investiții, fondată de un manager ucrainean, pregătește o fabrică de oțel în România, cu emisii reduse de carbon.

Vremea călduroasă, de vară chiar, a condus la o reducere a cererii, care se adaugă unei situații oricum caracterizată de un exces de gaze pe piața internă, dar nu numai, char și pe cea europeană.

Asta înseamnă că România a încheiat iarna cu un volum ridicat de gaze rămase înmagazinate, de aproximativ 50% din capacitatea totală de depozitare.

Companiile autohtone extrag astăzi de peste două ori mai multe gaze din depozite decât vor înmagazina, semnalând practic sfârșitul sezonului de iarnă, de extragere, și începutul celui de primăvară, de injecție de gaze în depozite.

Vremea călduroasă, de vară chiar, a condus la o reducere a cererii, care se adaugă unei situații oricum caracterizată de un exces de gaze pe piața internă, dar nu numai, char și pe cea europeană.

Astfel, potrivit datelor analizate de Profit.ro, în această zi sunt extrași 1,1 milioane mc și înmagazinați 2,5 milioane mc.

Asta înseamnă că România a încheiat iarna cu un volum ridicat de gaze rămase înmagazinate, de aproximativ 50% din capacitatea totală de depozitare.

Comparativ, la aceeași dată a anului trecut, România avea înmagazinați 13,9 TWH, reprezentând 42,66% din capacitatea totală de înmagazinare.

Producția, importurile, exporturile, extragerile și înmagazinările din ziua de vineri, 29 martie

Producția, importurile, exporturile, extragerile și înmagazinările din ziua de vineri, 29 martie

Actualul grad de depozitare din România este inferior mediei europene, care se situează la 58,9%, însă România este și mare producător de gaze, ceea ce-i diminuează necesarul de înmagazinare.

România importă vineri 4,3 milioane mc de gaze din Bulgaria și exportă 0,4 milioane mc în Republica Moldova.

Producția internă este una relativ constantă, situându-se la 24,6 milioane mc, însă cererea este în picaj liber.

Potrivit estimărilor OMV Petrom, cererea de gaze a scăzut în România cu 16% în 2022 și cu 6% în 2023. Într-un interviu acordat Profit,ro, CEO-ul Christina Verchere anticipează o stagnare a consumului în 2024.

Cu o producție relativ constantă, cu un nivel extrem de ridicat al depozitelor la ieșirea din iarnă, și cu o cerere în picaj, în absența unor șocuri externe și ale unora de regementare, este de așteptat ca prețurile, și așa reduse pentru o perioadă de iarnă, să scadă suplimentar.

În prezent, atât prețul spot pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), cât și cel futures, cu livrare în luna aprilie, sunt de 130 lei/MWh, cu 20 de lei sub cel reglementat și cu 10 lei peste cel de 120 lei/MWh pe care guvernul al vrea să-l introducă.

Prețul gazelor pe piața liberă a urcat semnificativ la mijlocul lunii martie, atingând nivelul maxim al ultimelor 40 de zile, peste 140 lei/MWh, după ce coborâse și sub 110 lei/MWh, în urma publicării de către Ministerul Energiei a proiectului de OUG prin care se păstrează un preț reglementat, chiar dacă mai scăzut, la gazele vândute de producători furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor.

O explicație ar fi aceea că actorii de pe piața internă anticipează că păstrarea unui preț reglementat, chiar dacă mai redus, de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh, la care producători vor fi obligați să vândă furnizorilor gaze pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, va diminua cantitatea de gaze disponibilă pe piața liberă.

De altfel, membrul directorartului OMV Petrom responsabil pentru gaze și energie, Frank Neel, crede că în 2024 cantitățile pe care OMV Petrom trebuie să livreze la preț reglementat, vor fi mai mici în 2024 decât cele din 2023, tocmai ca urmare a scăderii cererii și a nivelului ridicat al depozitării.

Reglementatorul (ANRE – n.r.) și Transgaz ar trebui să confirme în februarie cifra finală. Așteptăm două lucruri, de fapt. Alocarea pentru piața reglementată, dar și obligația de stocare pentru modul în care calculăm obligația de depozitare pentru diferiții operatori. În ceea ce privește prognoza, cred că ne așteptăm să fim marginal sub nivelul anului precedent. În principal pentru că există încă o mulțime de gaze în depozite, iar cererea a fost puțin mai mică decât anul precedent. Depinde însă de solicitările furnizorilor de alocare”, a explicat membrul directoratului OMV Petrom responsabil pentru gaze și energie.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!