11.7 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Energie – GRAFICE 2022: An record pentru rafinării și benzinării. Cu o singură excepție – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

2022 a fost un an plin de recorduri pentru companiile care dețin rafinării și benzinării în România, acestea profitând din plin de explozia prețurilor la produsele energetice, dar și de consecințele politicilor economice ale statelor europene în urma declanșării războiului din Ucraina...

Astfel, vânzările și profiturile OMV Petrom, Rompetrol Rafinare și Lukoil au atins niveluri record în 2022 atât ca urmare a evoluției cotațiilor internaționale, cât și a creșterii cererii regionale, în special a celei ucrainene.

Principalul concurent al OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia, a reușit ca în 2022 să treacă pe profit, de 666 milioane lei, după ce în cei trei ani precedenți a înregistrat pierderi cumulate de peste 1,4 miliarde de lei.

2022 a fost un an plin de recorduri pentru companiile care dețin rafinării și benzinării în România, acestea profitând din plin de explozia prețurilor la produsele energetice, dar și de consecințele politicilor economice ale statelor europene în urma declanșării războiului din Ucraina.

Astfel, vânzările și profiturile OMV Petrom, Rompetrol Rafinare și Lukoil au atins niveluri record în 2022 atât ca urmare a evoluției cotațiilor internaționale, cât și a creșterii cererii regionale, în special a celei ucrainene. Excepție face doar MOL, care, ca urmare a politicilor de control al prețurilor care au umflat cererea în Ungaria, a înregistrat în România cel mai redus profit net al ultimilor 6 ani.

Liderul pieței, OMV Petrom și-a majorat rezultatul net din activitatea de rafinare și din cea de distribuire carburanți cu 53% față de 2021, ajungând la o cifră record de 4 miliarde de lei. Comparativ cu 2020, profitul OMV Petrom din aceste activități a crescut de 4 ori.

Și cifra de afaceri a companiei care operează rafinăria Petrobrazi a evoluat corespunzător, crescând în 2022 cu 62,3%, până la peste 31 miliarde de lei. Aceasta este mai mult decât dublă comparativ cu cea din 2020, de 13,6 miliarde lei.

GRAFICE 2022: An record pentru rafinării și benzinării. Cu o singură excepție

Principalul concurent al OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia, a reușit ca în 2022 să treacă pe profit, de 666 milioane lei, după ce în cei trei ani precedenți a înregistrat pierderi cumulate de peste 1,4 miliarde de lei. Și cifra de afaceri a companiei controlate de grupul kazah KMG a evoluat spectaculos, dublându-se aproape în 2022 față de 2021, ajungând la peste 23 miliarde de lei.

În ceea ce privește vânzările din benzinării, Rompetrol Downstream, divizia de retail din România, a raportat pentru 2022 afaceri nete de 16 miliarde de lei, în creștere cu 31%, și un profit de 190 de milioane de lei, dublu față cel de anul precedent.

Grupul rus Lukoil a înregistrat numai prin una dintre companiile pe care le deține în România, Lukoil România (singura care a efectuat raportări către Ministerul de finanțe pe 2022), care operează rețeaua de benzinării, un profit record de 235 milioane de lei, cu 42% peste cel din 2021 raportat de ambele companii, inclusiv Petrotel Lukoil, care operează rafinăria Petrotel, la o cifră de afaceri în creștere cu 64% (13,3 milioane de lei).

Excepție face grupul maghiar MOL, care a avut cel mai prost an financiar în România din 2016. Astfel, deși vânzările au atins în 2022 un nivel record de 9,3 miliarde de lei, profitul net al filialei grupului maghiar din România (Mol Petroleum Products SRL) a fost de doar 161 milioane lei, nici măcar la jumătatea celui din 2021, de 349 milioane lei. Acesta este cel mai redus profit net din 2016, când grupul maghiar a raportat un rezultat net de 153 milioane lei în România. Spre deosebire de celalalte 3 companii, MOL nu operează nicio rafinărie în România.

GRAFICE 2022: An record pentru rafinării și benzinării. Cu o singură excepție

OMV Petrom a raportat și recorduri volumetrice, nu numai financiare. Astfel, în 2022 a vândut un nivel record de carburanți, atât total (5,5 milioane tone), cât și cu amănuntul (2,58 milioane tone în benzinăriile din România). Precedentul record data din 2019, când vânzările totale s-au situat la 5,46 milioane tone, iar cele de retail la 2,38 milioane tone.

OMV Petrom și-a redus în primul trimestru al acestui an cu 3% volumul de benzină și motorină comercializat în benzinării, comparativ cu perioada similară a anului trecut, exporturile, în special către Ucraina, și volumele de vânzări de combustibili pentru aviație înregistrând în schimb o creștere solidă.

Rompetrol Rafinare s-a apropiat, la rândul său, anul trecut de cifrele record din 2019, când a avut vânzări totale de în România de 2,4 milioane tone, din cele 4,1 milioane tone procesate, în pofida faptului că rafinăria de la Petromidia a trecut timp de 2 luni printr-o revizie generală. Astfel, rata de utilizare a rafinăriei a fost în 2022 de doar 87%, mai scăzută decât cea a Petrobrazi, de 95%.

În 2022, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari. Cantitățile totale exportate de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-au ridicat la aproximativ 1,8 milioane de tone.

Lukoil nu publică rezultatele operaționale defalcate pe România, ci numai pe întreg grupul.

Celălalt mare jucător de pe piața distribuitoare de carburanților, MOL România, deținut de grupul maghiar de stat, a avut în 2022 cele mai reduse vânzări de carburanți din ultimii ani în România, cu excepția celui pandemic, în care cererea a fost distrusă de carantinarea populației și a economiilor, în pofida creșterii numărului de stații operate și a majorării cererii interne.

Vânzările de motorină ale grupului maghiar au scăzut în 2022 cu 30 mii tone sau 5%, la 562 mii tone, iar cele de benzină, cu 11 mii tone sau 6,2%, la 166 mii tone comparativ cu anul precedent. Și asta în pofida faptului că numărul stațiilor MOL din România a crescut cu 4,5%, de la 244 stații, la finalul anului 2021, la 255 stații, la finalul anului trecut.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!