România a avut în luna iulie unul dintre cele mai ridicate prețuri medii zilnice spot la energie electrică din Europa, cu aproape 20 de euro/MWh peste cel din Germania, cea mai importantă piață europeană, după ce cu numai o lună în urmă fusese una dintre cele mai ieftine piețe de pe Bâtrânul Continent, relevă datele analizate de Profit.ro.
În iulie, doar 3 state din Europa – Polonia (115,6 euro/MWh), Italia (110,61 euro/MWh) și Serbia (99,94 euro/MWh) – au înregistrat prețuri medii zilnice superioare României (96,84 euro/MWh) la energia tranzacționată pentru ziua următoare.
Situația este total opusă celei din iunie, când prețul pe piața PZU operată de OPCOM a fost cel mai mic din Europa, cu excepția statelor scandinave și Marii Britanii.
În iunie, prețul mediu zilnic de pe OPCOM a fost de 85 euro/MWh, situându-se cu aproape 10 euro/MWh sub cel din Germania.
Prețurile medii pentru ziua următoare înregistrate în luna iulie în Europa (Sursa: MEKH)
Dacă prețul redus din iunie a avut la bază surplusul de energie hidro, și cel ridicat din iulie a fost influențat de evoluția aceluiași factor.
“În iulie, comparativ cu luna precedentă, producția hidro din România a scăzut considerabil, în timp ce consumul a crescut. Această evoluție a eliminat excedentul de producție din România, ducând la restabilirea fluxului de transport al energiei nord-sud. Această direcție a fluxului a fost facilitată de cererea de import din Grecia și Macedonia de Nord prin Bulgaria, care a crescut fluxul de energie între România și Bulgaria. În consecință, exportul net substanțial din România către Ungaria observat în luna precedentă (în medie 465 MW/oră) s-a transformat într-un import net: o medie de 264 MW/oră.
Doar în câteva zile de la începutul luni (8-9 iulie) cu o producție excepțional de mare energie eoliană (în România -n.r.), situația a fost opusă”, susține reglementatorul pieței de energie maghiare, MEKH.
Evoluția producției de energie regenerabilă din România și a prețurilor spot de pe OPCOM și de pe piața maghiară în luna iulie (Sursa: MEKH)
Evoluția prețului de pe piața autohtonă a fost influențată și de creșterea cererii, atât naționale, cât și regionale, comparativ cu cea din luna precedentă.
În plus, pe celelalte piețe europene cererea s-a redus într-un ritm mai accelerat față de cea din iulie 2022. Astfel, dacă cererea de energie electrică a primelor 5 economii europene (Germania, Franța, Spania, Italia și Marea Britanie) s-a redus în medie cu 7,5% comparativ cu cea din iulie 2022, în Europa Centrală, reducerea a fost de 5,4%. Situația a fost una opusă în iunie.
Reducerea consumului din Europa Centrală a fost mai puțin accelerată decât cea înregistrată în cele mai importante economii europene în iulie (Sursa: MEKH)
În România, consumul a scăzut cu 5%, în timp ce în Ungaria a coborât cu 5,7%. Scăderi mai accentuate au înregistrat Austria (8,5%) și Slovacia (7,6%).
Scăderile mai accelerate ale cererii din restul statelor europene au redus presiunea pe prețurile spot din respectivele regiuni, în comparație cu România.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).