Piața imobiliară din Cluj-Napoca a devenit neîncăpătoare pentru omul de afaceri Florin Mariș, CEO-ul Hexagon. Compania sa este în plin proces de dezvoltare a unor proiecte mixte, cu componente de rezidențial, retail și office, în orașul de pe Someș, dar și în Capitală, unde investește în Estoria City, pe fosta platformă Policolor.
Grupul clujean are un parcurs dinamic: a finalizat anul trecut o clădire de birouri în Cluj-Napoca, Via Office, în urma unei investiții de 12 milioane de euro, pe care a scos-o la vânzare sau închiriere; este pe punctul de a finaliza proiectul mixt Zenia; a intrat pe sectorul industrial cu o hală de 8.000 mp; a vândut anul trecut clădirea de birouri Brâncuși 21 de dimensiuni mici tot din Cluj; a demarat faza a doua a componentei rezidențiale Estoria City din București și vrea să-și facă intrarea pe piața hotelieră în ambele orașe unde acționează.
Clădirea Via Office, cu o suprafață de cca 13.000 mp, a fost livrată în luna ianuarie a acestui an. Proiectul mixt, comercial și birouri, reprezintă o investiție de peste 12 milioane de euro, iar parterul este în totalitate comercial.
„Ținând cont de contextul geopolitic și economic în care ne aflăm încă din luna martie a anului precedent, am luat decizia să abordăm o strategie nouă pentru acest proiect și anume să închiriem și să vindem investitorilor interesați, unități de aproximativ 700 mp ca alternativă la investițiile clasice în care investitorii preferau achiziționarea întregului imobil”, declară Florin Mariș, CEO Hexagon pentru Forbes.
El adaugă că se adresează în mod special investitorilor mici și mijlocii întrucât consideră că acest tip de tranzacționare reprezintă o nișă în România, și își dorește să dezvolte acest segment.
În prezent gradul de ocupare a clădirii este de 60%, contractele semnate fiind atât pentru închiriere, cât și pentru vânzare. „Majoritatea discuțiilor pentru închiriere sunt cu companii ai căror angajați vor începe să se întoarcă treptat la birouri, dar și companii care doresc să se relocheze în clădiri noi, clasa A”, adaugă Mariș.
Clienții provin preponderent din domeniile retailului fizic și online, IT, farma, distribuție sau logistică. „Este vorba de companii care își consolidează volumul de spații într-un context economic în care populația își menține apetitul pentru consum, astfel cererile de relocare și contractele noi au cea mai mare pondere anul acesta în structura tranzacțiilor, în cadrul proiectelor grupului Hexagon.” (F.M.)
În opinia sa, după o perioadă de incertitudine în piața imobiliară, 2023 dă semne de redresare în ceea ce privește piața de birouri, iar Cluj Napoca are avantajul că se află pe harta marilor orașe cu potențial, în special în domeniul IT.
Reprezentantul Hexagon declară că se află în discuții avansate „atât pentru VIA Office, cât și pentru o clădire de birouri, parte componentă a proiectului Estoria City din București, acestea fiind în prezent singurele clădiri de birouri din portofoliul Hexagon unde mai sunt spații disponibile.”
De-a lungul timpului, Hexagon a dezvoltat unele dintre cele mai emblematice clădiri din Cluj-Napoca precum Advancity, Vivido și Cube, închiriate în totalitate și vândute către investitori ori către end useri, cum a fost și Brâncuși 21, tranzacționată anul trecut.
În prezent, compania este pe punctul de finaliza proiectului mixt Zenia din Cluj-Napoca, cu funcțiuni rezidențiale, comerciale și de birouri. Totodată, a demarat faza a doua a componentei rezidențiale a proiectului Estoria City din București. Tot anul acesta, grupul a decis să intre și pe piața hotelieră, cu un proiect de aparthotel, atât în București în cadrul proiectului Estoria City, cât și în Cluj-Napoca, unde este „în discuții cu lanțuri hoteliere de renume internațional, în cadrul unui nou proiect ce va fi lansat în cea de-a doua partea a acestui an.”
Totodată, fiind vorba de proiecte de regenerare urbană, în cadrul proiectelor mixte vor fi integrate, pe lângă locuințe, spații de birouri și de retail, și zone cu funcțiuni medicale, hoteliere și educaționale.
În cazul Estoria City din zona Pallady, lucrările se află în faza finală de recepție a primului bloc și a parterului comercial, astfel că 246 de apartamente vor fi livrate în lunile ce urmează. De asemenea, construcția celei de-a doua faze a componentei rezidențiale este programată să înceapă în prima jumătate a acestui an. Componenta de office este reprezentată printr-un proiect cu o suprafață de aproximativ 10.000 mp, care va avea inclusiv servicii medicale. Estoria City este, de fapt, proiectul prioritar al grupului pentru acest an, iar investiția totală se ridică la peste 200 milioane de euro.
Pentru dezvoltări ulterioare, Hexagon are mai multe terenuri în Cluj-Napoca, în curs de autorizare sau dezvoltare, suprafețele construite fiind de până la 50.000 mp. Tot în 2023 s-ar putea demara și dezvoltarea unor hypermarketuri sau proiecte mixte, pentru care compania se află în faza finală de obținere a autorizației de construire.
În plus, grupul este interesat să intre pe sectorul industrial, unde a observat un mare potențial de creștere. Primul astfel de proiect, o hală de 8.000 mp, a fost deja dezvoltat tot în Cluj-Napoca, și s-au inițiat negocieri „pentru alte două terenuri pretabile pentru acest sector.”
În pofida incertitudinilor de anul trecut, resimțite de sectorul, piaţa imobiliară demonstrează o capacitate ridicată de redresare, iar în opinia lui Florin Mariș, ţine de fiecare dezvoltator în parte să se adapteze şi să reuşească să facă faţă provocărilor.
„Construcţiile noi vor fi întotdeauna preferate la achiziţie, iar cumpărătorii care au achiziţionat în ultimii ani locuinţe nu le mai vând, ci le transformă în investiţii imobiliare”, punctează el pentru Forbes. Chiar dacă accesul la finanțare ar putea să devină mai complicat, Florin Mariș este unul dintre investitorii care se așteaptă la stabilitate, fiind optimist în privința elementelor fundamentale specifice pieței imobiliare.
Compania ia în considerare chiar și o apropiere de piața de capital, „atât în vederea diversificării surselor de finanțare, cât și ca un prilej de mai mare transparență în ce privește provocările, dar și oportunitățile acestui sector”, conchide fondatorul Hexagon.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).