27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Energie – Guvernul așteaptă de la Comisia Europeană un răspuns dacă poate elimina ″taxa pe soare″ din legislație. Burduja: Să nu existe risc de infringement – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

63/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile a fost abrogat alineatul care stipulează că ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile...

b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile...

Guvernul a solicitat Comisiei Europene să clarifice dacă poate elimina din legislația în vigoare faptul că începând cu 2026 poate impune ”taxa pe soare”, respectiv impozitarea prosumatorilor, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a arătat că dacă Bruxelles-ul va spune că prin eliminarea prevederii nu se încalcă directiva europeană în domeniu, nu va avea nicio problemă în susținerea eliminării textului de lege.

De ce este important: Controversata ordonanță privind ”taxa pe soare” a fost publicată în 2022 și prevede că autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe prosumatorilor de energie din surse regenerabile într-una sau mai multe din 3 situații.

Astfel, din OUG nr. 63/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile a fost abrogat alineatul care stipulează că ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor în unul sau mai multe din următoarele cazuri: a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin; b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau c) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW″.

Plenul Senatului a abrogat deja anul trecut prevederea legală, adoptată de Guvern în transpunerea unei Directive UE. Ultimul cuvânt îl va avea Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Acum, ministrul Energie, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat Direcției Energie a Comisiei Europene să clarifice dacp eliminarea textului este posibilă fără ca România să intre într-o procedură de infringfement.

Burduja a spus, totodată, este exclusă impunerea unei astfel de taxe pe soare pentru că puterea instalată a prosumatorilor este departe de 8%, cum ”suntem departe” și de 2026.    

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!