11 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Energie – Iohannis, la COP28: România va construi primul reactor nuclear modular mic alături de SUA – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din Dubai, că strategiile României privind schimbările climatice și energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile și energie nucleară...

Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali și din industrie care își propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050...

El a subliniat însă că trebuie făcut mai mult  la nivel național și global, argumentând că analizele Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din Dubai, că strategiile României privind schimbările climatice și energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile și energie nucleară, pentru o Românie cu zero emisii nete, subliniind că facilitățile energetice nucleare funcționează în țara noastră de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate și siguranță, motiv pentru care poate spune că ”avem o experiență națională consistentă în acest domeniu”.

”Ne angajăm să finalizăm două noi unități CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă și să construim și să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici”, a afirmat președintele, subliniind că România își propune,să devină un lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forței de muncă și un hub pentru lanțurile de aprovizionare aferente energiei nucleare, relatează News.ro.

”Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acțiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice și, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali și din industrie care își propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare.

În ceea ce privește România, strategiile noastre privind schimbările climatice și energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile și energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete. Facilitățile energetice nucleare funcționează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate și siguranță, așa că pot spune că avem o experiență națională consistentă în acest domeniu”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat însă că trebuie făcut mai mult  la nivel național și global, argumentând că analizele Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.

”În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică și la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unități CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă și să construim și să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici, așa cum a arătat și John Kerry, în România. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noștri din Statele Unite și se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit”, a anunțat președintele.

Klaus Iohannis a precizat că, în dezvoltarea programului său național de energie nucleară, România se ghidează după un set esențial de principii și priorități.

”Ne angajăm să asigurăm siguranța pentru public și pentru mediu, precum și neproliferarea. Mai mult decât atât, România își propune, de asemenea, să devină un lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forței de muncă și un hub pentru lanțurile de aprovizionare aferente energiei nucleare. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care, evident, necesită acțiune la nivel global. Numai prin acțiune coordonată și ambiție sporită le putem aborda în mod eficient”, a conchis Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă, începînd de sâmbătă, la cea de-a 28-a Conferință a Statelor parte la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care are loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Șeful statului va susține mai multe alocuțiuni la acest eveniment, care se va încheiea luni, 4 decembrie, urmând să susțină necesitatea implementării de urgență a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!