27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Energie – Kievul exclude prelungirea acordului care permite livrarea de gaze rusești spre Europa, prin Ucraina – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cotațiile futures la gaze cu livrare în primul trimestru din 2025 au scăzut cu aproape 15% de la începutul anului, o evoluție care sugerează că există încrederea că va fi un anumit mecanism care va permite continuarea livrărilor de gaze rusești...

Înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre piețele sale cheie din Europa și Turcia iar pierderea rutei de tranzit prin Ucraina nu ar urma să aibă un impact semnificativ.

În loc să continue să cumpere gaze rusești, Herman Haluscenko a îndemnat mai multe state europene să depoziteze gaze în rezervoarele subterane din Ucraina.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, a exclus orice acord comercial care ar permite gazelor naturale rusești să continue să treacă prin Ucraina, după ce actualul acord de tranzit va expira, la finele acestui an, transmite Bloomberg.

Uniunea Europeană și Ucraina au anunțat anterior că nu vor renegocia actualul acord, însă unii participanți de pe piață sunt în continuare optimiști cu privire la posibilitatea unor acorduri private care să aducă gaze rusești în blocul comunitar, scrie Agerpres.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, a spulberat marți această opțiune.

„Nu văd nicio posibilitate”, a declarat Herman Haluscenko într-un interviu acordat la sediul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). „Nu există nicio soluție posibilă pe masă”, a adăugat oficialul ucrainean.

În urma invaziei din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantități de gaze rusești care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în țări precum Austria, Ungaria și Slovacia.

Cotațiile futures la gaze cu livrare în primul trimestru din 2025 au scăzut cu aproape 15% de la începutul anului, o evoluție care sugerează că există încrederea că va fi un anumit mecanism care va permite continuarea livrărilor de gaze rusești, chiar și după ce acordul de tranzit prin Ucraina va expira.

„Suntem pregătiți să punem punct”, a spus Haluscenko. „Dacă cineva spune că este o chestiune critică pentru supraviețuirea în timpul iernii, că este o chestiune care ține de securitatea aprovizionării, asta este altceva. Dar nu văd un astfel de scenariu”, a adăugat oficialul ucrainean.

Înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre piețele sale cheie din Europa și Turcia iar pierderea rutei de tranzit prin Ucraina nu ar urma să aibă un impact semnificativ. Gazele naturale rusești continuă să ajungă în UE via Turcia, și Rusia este și al doilea mare furnizor de gaze naturale lichefiate al Europei Occidentale, după SUA. Oficialii UE au foarte clari că blocul comunitar ar trebui să își reducă dependența de gazele rusești, însă nu au impus sancțiuni cu privire la acest capitol.

Anul trecut, livrările abundente de gaze rusești au permis Austriei, unul dintre cei mai vechi clienți ai Gazprom din Europa Occidentală, să își majoreze consumul. Grupul energetic austriac OMV are un contract de aprovizionare pe termen lung cu Rusia, care expiră în 2040 și care obligă OMV să cumpere gazele care ajung la granița Austriei. În luna decembrie 2023, Gazprom a acoperit 98% din necesarul de gaze al Austriei.

În loc să continue să cumpere gaze rusești, Herman Haluscenko a îndemnat mai multe state europene să depoziteze gaze în rezervoarele subterane din Ucraina. Haluscenko a precizat că țara sa pune la dispoziție capacități de stocare pentru 15 miliarde metri cubi de gaze, peste cele 14 miliarde metri cubi de gaze rusești care au trecut prin Ucraina anul trecut. „Cred că așa este corect. Nu puteți spune că nu putem trăi fără gaze rusești”, a subliniat oficialul ucrainean.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!