OMV Petrom începe execuţia primului său mare proiect fotovoltaic, compania atribuind contractul de EPCC (Inginerie şi Proiectare, Achiziţii, Execuţie & Punere în Funcţiune) pentru centrala electrică fotovoltaică de la Işalniţa unei asocieri de firme româneşti.
Contractul include construirea parcului fotovoltaic, cu o capacitate de aproximativ 89 MWp, a staţiei electrice de 110 kV pentru racordarea la reţea, precum şi operarea şi mentenanţa acestora pe o perioadă de doi ani de la punerea în funcţiune, potrivit Agerpres.
Contractul a fost atribuit asocierii de firme româneşti Actual Connect S.R.L., Global Technical Systems S.A., Bit Invest S.R.L. şi Alpin Sun S.R.L. în urma unui proces de selecţie pe criterii competitive. Asocierea de firme cumulează o experienţă de peste 700 MW instalaţi în sisteme fotovoltaice în ţări precum Belgia, Olanda, Germania, Austria, Ungaria şi România, susţine sursa citată.
“Semnarea acestui contract marchează un moment semnificativ pentru compania noastră, startul construcţiei propriu-zise a primului proiect fotovoltaic mare dezvoltat integral de OMV Petrom. Acest proiect subliniază angajamentul nostru faţă de sectorul energiei regenerabile şi demonstrează capacitatea noastră de a fi lideri în tranziţia energetică în România”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Gaze şi Energie.
Proiectul fotovoltaic Işalniţa, pentru care decizia finală de investiţie a fost luată în luna iunie a acestui an, este primul proiect fotovoltaic de mari dimensiuni, integral dezvoltat de OMV Petrom. Parcul va avea o capacitate instalată de aproximativ 89 MWp iar producţia anuală este estimată la aproximativ 130 GWh.
Pasul următor în acest proiect este demararea construcţiei, finalizarea şi punerea sa în funcţiune fiind estimate a avea loc în prima jumătate a anului 2026.
Acest proiect susţine obiectivul OMV Petrom de a avea un portofoliu de 2,5 GW de proiecte de energie regenerabilă, împreună cu parteneri.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti).
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).