16.9 C
București
luni, martie 20, 2023

Energie – LAURENŢIU URLUESCU, DESPRE LEGISLAŢIA PRIVIND PLAFONAREA: „Toţi consumatorii de electricitate – posibil să fie obligaţi să trimită declaraţii furnizorilor ca să beneficieze de plafonarea preţului” – 13.12.2022 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Domnia să a declarat: "Din păcate, legislaţia privind plafonarea şi compensarea preţurilor din domeniul energiei electrice este neclară şi poate produce efecte neplăcute consumatorilor casnici.

9 al noii legi de aprobare a OUG 119 din 2022 aflată la promulgare, beneficiază de plafonare clienţii casnici la locurile de consum de domiciliu/reşedinţa.

Mai mult decât atât, legea prevede că plafonarea să fie aplicată începând cu luna următoare depunerii cererii, ceea ce ne înseamnă că ne putem aştepta la un val de cereri între momentul publicării legii în Monitorul Oficial şi sfârşitul anului"...

Toţi consumatorii de electricitate este posibil să fie obligaţi să trimită declaraţii furnizorilor că să beneficieze de plafonarea preţului energiei electrice, a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu presă, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociatiatiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Domnia să a declarat: „Din păcate, legislaţia privind plafonarea şi compensarea preţurilor din domeniul energiei electrice este neclară şi poate produce efecte neplăcute consumatorilor casnici. Potrivit art. 9 al noii legi de aprobare a OUG 119 din 2022 aflată la promulgare, beneficiază de plafonare clienţii casnici la locurile de consum de domiciliu/reşedinţa. Legea prevede că de acest preţ plafonat se beneficiază o singură dată la un singur loc de consum. Noi, furnizorii, nu avem de unde să ştim dacă un loc de consum este de reşedinţa sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toţi clienţii casnici trebuie să transmită furnizorilor declaraţia menţionată în lege.

Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declaraţie pe propria răspundere.

Mai mult decât atât, legea prevede că plafonarea să fie aplicată începând cu luna următoare depunerii cererii, ceea ce ne înseamnă că ne putem aştepta la un val de cereri între momentul publicării legii în Monitorul Oficial şi sfârşitul anului”.

Articolul citat arată: „La articolul I punctul 1, după alineatul (9) al articolului 1 se introduc cinci noi alineate, alineatele (10) – (14) cu următorul cuprins:

„(10) În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b), se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”.

Legea 551 care aprobă OUG 119/2022 a fost aprobată în Parlament şi urmează să fie promulgată.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2023, clienţii cu un consum lunar mai mic de 100 kWh vor plăti un preţ final de 0,68 lei/kWh, cei care vor consuma între 101 şi 255 kWh vor avea de achitat un preţ final de 0,8 lei/kWh, cei cu un consum de până la 300 kWh – 0,8 lei pentru primii 255 kWh şi 1,3 lei/kWh pentru restul, iar cei cu un consum lunar de peste 300 kWh vor avea de plătit un preţ plafonat la 1,3 lei/kWh pentru tot consumul.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!