FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Roxana Cristea, Partner & COO – STC Partners

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?

Roxana Cristea: Din perspectiva părții feminine a dezvoltatorului imobiliar rezidențial din România – STC Partners – cuvântul care ar putea caracteriza cel mai bine anul 2024 ar putea fi „adaptare”, iar oportunitățile și provocările au fost:

– presiunile economice: costurile de construcție în creștere, ratele dobânzilor fluctuante și presiunile inflaționiste

– incertitudine geopolitică: continuarea conflictelor regionale și impactul acestora asupra prețurilor la energie și a lanțurilor de aprovizionare cu materiale

– schimbări ale cererii: schimbările stilului de viață post-pandemie au determinat o schimbare în preferințele clienților, cu o cerere crescută pentru locuințe durabile, eficiente din punct de vedere energetic și spații de locuit multifuncționale

– mediul de reglementare: navigarea prin reglementări locale complexe, modificări de zonare și inițiative guvernamentale (de exemplu, subvenții pentru locuințe ecologice) – a necesitat flexibilitate strategică.

– provocări ale leadership-ului feminin: flexibilizarea stereotipurilor și conducerea într-o industrie dominată, în mod tradițional, de bărbați necesită adaptabilitate constantă pentru a dovedi expertiza și pentru a câștiga încredere.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Roxana Cristea: Nu au existat preocupări majore, deoarece știm că avem în Romania / București o piață de cumpărători puternică. Din cauza lipsei tot mai mari de livrare și stoc disponibil în sectorul rezidențial, în București știam că suntem într-o poziție bună cu Quartier Azuga și Quartier Ferdinand – două proiecte rezidențiale în oraș și în curs de execuție și, parțial, în curs de predare. Din punct de vedere al rezultatelor, ne poziționăm – de fapt – mai bine decât așteptările previzionate, compania și-a îndeplinit obiectivele concentrându-se pe practicile de construcție durabile și abordând nevoile în evoluție ale clienților, cum ar fi casele eficiente din punct de vedere energetic și multifuncționale.

Preocupările sunt mai degrabă cu privire la dezvoltarea viitoare a afacerii din București, de aceea am început să ne concentrăm și asupra împrejurimilor Bucureștiului și, de asemenea, asupra orașelor secundare, deoarece din cauza lipsei unui PUZ în București pare a fi din ce în ce mai dificil de dezvoltat.

Acest lucru poate fi văzut, pe de o parte, drept un plus pentru proiectele noastre actuale, deoarece prețurile de vânzare vor crește inevitabil. Pe de altă parte, va fi mai provocator pentru creșterea afacerii noastre în următorii ani.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Roxana Cristea: Crizele, inclusiv războiul în curs din Ucraina și conflictul din Israel, au afectat lanțurile de aprovizionare și au crescut incertitudinea în ceea ce privește costurile materialelor. Incertitudinile electorale din România au întârziat reglementările cheie și deciziile de investiții. Cu toate acestea, aceste provocări au împins compania să negocieze contracte mai bune, să diversifice furnizorii și să implementeze tehnologii care economisesc costurile finale.

Forbes: În opinia dvs., care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Roxana Cristea: Puncte forte au fost: piața puternică a cumpărătorului, cererea în creștere pentru locuințe moderne și durabile sau stimulente guvernamentale pentru construcții sustenabile și ecologice. Aceste stimulente sunt solicitate, deopotrivă, și de bănci și de investitori.

Iar zonele mai puțin favorabile sunt încă reprezentate de complexitatea reglementării și birocrația, accesul limitat la finanțare pentru noile dezvoltări – foarte importantă este dezvoltarea de proiecte durabile (nZEB sau chiar NetZeroEmission, așa cum țintim pentru Quartier Ferdinand) pentru a avea acces la finanțare, lipsa îmbunătățirii infrastructurii care afectează oportunitățile imobiliare regionale – extinderea liniilor de metrou, renovarea liniilor de tramvai etc – nu țin pasul cu viteza de expansiune a orașului și de dezvoltare urbană și, desigur, lipsa forţei de muncă la nivel calificat.

Forbes: Ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Roxana Cristea: Avem câteva așteptări esențiale, precum o zonare simplificată și procese de autorizare eficace pentru a reduce întârzierile; stimulente pentru construcții verzi și dezvoltări durabile; sprijin mai mare pentru femeile antreprenoare pentru a asigura șanse egale în mediul de afaceri, precum și continuarea traseului european și pro euroatlantic al României, pentru că astfel vom fi siguri ca România va avea stabilitate și crestere economico-financiară si nu numai.

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dvs. de business pentru anul viitor?

Roxana Cristea: Sustenabilitate – creșterea investițiilor în practici de construcție eficiente din punct de vedere energetic și ecologic. În egală măsură suntem orientați către client și pentru care proiectăm casele care să îndeplinească cerințele moderne ale stilului de viață, inclusiv spații flexibile pentru lucrul de acasă. De asemenea, ne propunem diversificare, respectiv extinderea către piețele suburbane și regionale pentru a atinge cererea emergentă de locuințe în afara orașelor mari.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?

Roxana Cristea: Dintre provocările globale se numără conflicte geopolitice continue care au impact asupra economiei globale, schimbările climatice care conduc la reglementări mai stricte și nevoia de locuințe mai ecologice, situația geopolitică incertă în care superputerile trebuie să-și găsească noul loc după alegerile din SUA și toate celelalte piețe din jur, inclusiv UE – care sunt, în prezent, în poziție de așteptare. Iar în ceea ce privește industria locală de real estate, înfruntăm provocări precum echilibrarea accesibilității cu sustenabilitatea în proiectele de locuințe, implementarea unor reglementări mai stricte privind emisiile și materialele din construcții sau atragerea și retenția talentelor pe piața imobiliară competitivă.