32 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Energie – Licitația pentru studiul de fezabilitate al proiectului hidroenergetic mamut Tarnița a fost anulată. Explicația oficială – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Factorii de evaluare au fost prețul (pondere de 40% în evaluare), experiența experților din echipele ofertanților, adică numărul de proiecte similare implementate (30%) și ″demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și o planificare adecvată a resurselor umane și a activităților″ (30%).

Cu un an înainte, patru companii din Coreea de Sud au transmis statului român că sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului de construire și operare a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița-Lăpuștești...

Totuși, deși cea mai recentă variantă a proiectului Strategiei energetice naționale, pusă în 2022 în dezbatere publică de Ministerul Energiei și neaprobată nici până acum, nu menționează ca atare proiectul Tarnița, în mod individual, acesta se referă în general la hidrocentralele cu acumulare prin pompaj.

Licitația de contractare a studiului de fezabilitate pentru proiectul-mamut al construirii hidrocentralei de acumulare prin pompaj de până la 1.000 MW de la Tarnița Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu, reluată după Revoluție și declarată ulterior ca abandonată în urmă cu câțiva ani de către autorități, a fost anulată, relevă date analizate de Profit.ro.

Procedura de achiziție a fost demarată în octombrie anul trecut de către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort. Deadline-ul de depunere a ofertelor a fost 27 decembrie 2023.

Această procedură a fost anulată automat deoarece, la data limită de depunere a ofertelor, nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz″, este explicația oficială.

Factorii de evaluare au fost prețul (pondere de 40% în evaluare), experiența experților din echipele ofertanților, adică numărul de proiecte similare implementate (30%) și ″demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și o planificare adecvată a resurselor umane și a activităților″ (30%).

Achiziția era evaluată la 17,5 milioane lei plus TVA.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara în august anul trecut că s-a încheiat consultarea de piață pentru realizarea obiectivului de investiții ″Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești″ și se trece la licitația pentru studiul de fezabilitate, precizând că proiectul este unul prioritar, atât pentru România și Ministerul Energiei, cât și pentru el, personal, ca ministru.

Burduja mai menționa atunci că, în etapa de consultare, fuseseră depuse 13 oferte neangajante.

În 2022, operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, recomanda reluarea proiectului. Cu un an înainte, patru companii din Coreea de Sud au transmis statului român că sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului de construire și operare a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița-Lăpuștești.

Pe de altă parte, în ianuarie 2020, de la nivel înalt a venit informația că proiectul Tarnița va fi abandonat definitiv. Totuși, deși cea mai recentă variantă a proiectului Strategiei energetice naționale, pusă în 2022 în dezbatere publică de Ministerul Energiei și neaprobată nici până acum, nu menționează ca atare proiectul Tarnița, în mod individual, acesta se referă în general la hidrocentralele cu acumulare prin pompaj.

Costurile investiției nu au fost evaluate niciodată la mai puțin de 1 miliard de euro.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!