FacebookTwitterLinkedIn

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că România îşi asumă stocarea ca prioritate zero a sistemului energetic naţional, iar prin contractele semnate luni pe PNRR vom atinge deja 20% din necesarul de stocare al ţării.

Ministrul Energiei a semnat luni, 4 noiembrie 2024, mai multe contracte de investiţii cheie pentru securitatea energetică a României.

Cele cinci proiecte semnate susţin stocarea energiei în baterii, parte din Apelul de Proiecte PNRR/2022/C6/M Energie şi contribuie cu o capacitate totală de 791,48 MWh. Ministerul Energiei a îndeplinit încă două jaloane din PNRR, pentru capacităţi de stocare în baterii şi producţia de panouri fotovoltaice.

Sebastian Burduja: „România îşi asumă stocarea ca prioritate zero a sistemului energetic naţional, iar prin contractele semnate azi pe PNRR vom atinge deja 20% din necesarul de stocare al ţării. Mai mult, prin finanţarea fabricii de panouri fotovoltaice de la Bârlad cu 33 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, începem revitalizarea industriei româneşti în contextul tranziţiei energetice”, conform Agerpres.

Sprijinul nerambursabil este în valoare de peste 30 milioane de euro, bani asiguraţi prin PNRR.

Sebastian Burduja: „Este esenţial să ne asigurăm că, în viitor, sistemul energetic poate face faţă cererii în orele de vârf, asigurând stabilitatea sistemului energetic naţional şi permiţându-ne să beneficiem de energia verde produsă de parcurile solare şi eoliene şi atunci când nu străluceşte soarele sau nu bate vântul. Cu cat adăugăm mai mulţi MW în capacităţi de producţie de energie verde, deci intermitentă, cu atât mai mare este nevoia de stocare. Toate aceste investiţii se vor vedea în anii următori în facturi mai mici pentru români şi pentru companiile din ţara noastră.”

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.