25.8 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Energie – Ministrul Energiei confirmă Profit.ro – Posibilă prelungire și schimbarea plafonării la energie și gaze. Guvernul aleargă după 2 iepuri – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.

Se are însă în vedere ca, de la 1 aprilie anul acesta, cel mai mare plafon de preț la curent electric pentru populație, de 1,3 lei/kWh, prevăzut pentru consumuri între 255 și 300 kWh pe lună, precum și pentru depășirea limitei de consum de 300 kWh pe lună, să fie redus la 1,2 lei/kWh.

De asemenea, se vrea stabilirea, tot de la 1 aprilie 2024, a unui plafon unic de preț final la electricitate, pentru toți consumatorii noncasnici și pentru întreg consumul acestora, de 1 leu/kWh.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, confirmă informațiile Profit.ro conform cărora Guvernul vrea să prelungească și să modifice actualul sistem complex de plafonare a prețurilor finale la energie și gaze, care include și reglementarea cotațiilor de vânzare practicate de producători pe piețele angro de profil, supraimpozitarea producătorilor, precum și compensarea furnizorilor pentru diferențele dintre costurile de achiziție angro și prețurile plafonate facturate clienților.

Din analiza schimbărilor pregătite, aflate încă în stadiu de draft și prezentate de Profit.ro, rezultă că Executivul vrea atât reducerea prețurilor finale pentru cei mai mari consumatori, casnici și noncasnici, cât mai ales diminuarea poverii bugetare a întregului sistem.

Plafonarea prețurilor finale ar urma astfel să fie prelungită cu un an, până la 31 martie 2026.

Se are însă în vedere ca, de la 1 aprilie anul acesta, cel mai mare plafon de preț la curent electric pentru populație, de 1,3 lei/kWh, prevăzut pentru consumuri între 255 și 300 kWh pe lună, precum și pentru depășirea limitei de consum de 300 kWh pe lună, să fie redus la 1,2 lei/kWh.

De asemenea, se vrea stabilirea, tot de la 1 aprilie 2024, a unui plafon unic de preț final la electricitate, pentru toți consumatorii noncasnici și pentru întreg consumul acestora, de 1 leu/kWh.

În același timp, Guvernul vrea reducerea semnificativă, cu peste 22%, de la 900 la 700 lei/MWh, a pragului de preț mediu ponderat angro de achiziție de energie la care statul le plătește compensații furnizorilor de la buget.

Mecanismul obligatoru de achiziție, prin care cei mai importanți producători vând prin intermediul OPCOM la preț reglementat de 450 lei/MWh către furnizorii cu clienți finali în portofoliu, distribuitori și Transelectrica, ar urma să devină opțional de la 1 iulie 2024 și să fie eliminat cu totul la finalul anului. Totodată, se vrea scăderea prețului reglementat, de la 450 la 400 sau chiar 350 lei/MWh.

Coroborat, pentru tranzacțiile angro din piața liberă, se vrea scăderea pragului de impunere a supraimpozitării veniturilor suplimentare tot cu peste 22%, de la 450 la 350 lei/MWh. Pe de altă parte, cota de impunere pentru veniturile suplimentare ar urma să scadă de la 100% la 80%. Dar asta în condițiile în care supraimpozitarea din energie face obiectul mai multor procese în justiție, unele dintre ele ajunse chiar pe masa Curții Constituționale.

La gaze naturale, producătorii români vor fi obligați să vândă angro, pentru acoperirea consumului populației și CET-urilor, nu la prețul reglementat unic de acum, de 150 lei/MWh, ci la cel mai mic preț dintre cotația menționată și prețul mediu al pieței libere rezultat din tranzacțiile cu livrare în luna de consum.

În același timp, Guvernul preconizează eliminarea principalului stimulent pentru producători în ceea ce privește vânzările angro la preț reglementat. În prezent, producătorii de gaze nu sunt supraimpozitați pe vânzările reglementate de cantități destinate casnicilor și CET-urilor. De la 1 aprilie 2024, însă, se vrea aplicarea impozitului pe veniturile suplimentare și pentru cantitățile vândute la cotație reglementată.

La finalul lunii ianuarie, statul avea datorii restante de 4 miliarde de lei față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale, reprezentând compensații cuvenite pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție angro din piețe ale acestora și prețurile plafonate prin lege facturate consumatorilor finali.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat la jumătatea lunii că, în perioada următoare, va promova în Guvern un act normativ cu măsuri pentru reducerea facturilor la energie, dar fără a modifica nivelul actual al plafoanelor la schema de compensare pentru consumatori casnici și industriali.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!